Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick höra Dylan i öknen - nu ställer han ut

/
  • Smältvatten. Isen smälter på Arktis som en följd av den globala uppvärmningen.
  • Befolkningsökning. Bilden är tagen i Katmandu 1969. I dag är området helt täckt av bebyggelse och luften är förorenad. Foto: Mark Edwars
  • Foto: Kjell Jansson Naturens rum. Utställningen Hard Rain står i en cirkelformation under en lönn utanför Leksands konstmuseum.

Annons

Hard Rain - vår huvudstupa kollision med naturen, är en serie fotografier, svartvita och i färg, trycka på en lång canvasduk.

Utställningen öppnade i London 2006 på Bob Dylans 65-årsdag. Den har tidigare visats på Världskulturmuseet i Göteborg och står nu samtidigt på Etnografiska museet i Stockholm och utanför Leksands konstmuseum.

Brittiska Mark Edwards låter varje strof i en av Bob Dylans mest kända låtar "A hard rains a-gonna fall" illustreras av sina egna och andras bilder.

I över 30 år har han rest runt jorden och fotograferat människor, skeenden och miljöer. Resultatet är dystopiskt. Dylans text (som skrevs under Kubakrisen 1963) fungerar som en mörk profetia över en värld i sönderfallande.

Vissa bilder är mer metaforiska än andra, textraden "I saw a young child beside a dead pony" illustreras bildligt av ett fotografi av ett barn bredvid en död ponny medan Edwards låter raden "I saw ten thousand talkers whose tongues were all broken" korrespondera med ett bildkollage av Kambodjanska politiska fångar som torterades under Pol Pot-regimen. I en fotobok som producerats i samband med utställningen ges mer bakgrund, både till varje enskild bild men också världens tillstånd i dag.

Arkitekten Gunnar Mattsson har ritat in utställningen i naturrummet. De ofta hemska bilderna står i kontrast till den lummiga sommargrönskan och får ett naturligt tak av lövverket från en stor lönn. En påminnelse om skillnaden mellan välståndet och den gröna naturen i Sverige och det mänskliga lidande som finns över hela jorden.

Utställningen sker i samarbete med Tällberg forum som i år har temat klimatförändringar. Invid utställningen kommer en postlåda att sättas upp där besökarna kan skriva ner sina tankar och reflektioner.

Hard Rain går att besöka dygnet runt fram till 27 juli.

Mer läsning

Annons