Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig operettgala

Annons

Tillkortakommandena från Don Carlos var som bortblåsta när Litauens nationalopera bjöd upp till operettgala på lördagskvällen. Det festliga slutresultatet kan ha att göra med att de svagaste korten bland solisterna (vilka ändå lanserades som stjärnor) hade små eller inga uppgifter.

Sopranen Milkeviciute sjöng bara inledande Czardas ur Läderlappen och syntes därefter inte till på scenen. Tenoren Grigoryan sjöng inte alls.

Konserten igenom skapade presentatrisen Eva Serning trivsel genom måhända en aning långrandiga, men ändå lättsamma introduktioner.

Kvällen blev i stor utsträckning Irena Zelenkauskaites. Hon agerade röst från himmelen i Don Carlos på ett utsökt sätt, och fortsatte under operettkvällen med goda framföranden av Adeles skrattaria ur Läderlappen, I could have danced all night ur My fair lady. Basen Prudnikovas hade emellertid inte tillräcklig spänst för att göra Freddys sång särskilt väl.

Tamasauskas använde sin diminutiva men goda tenor förtjänstfullt i Du är min hela värld, men hade svårt att nå ut i Octavios sång ur Giuditta. Mezzon Linaburgyte tenderade återigen att slira iväg och tänja ut sitt vibrato, men får godkänt för utdrag ur Paganini och för den jazziga duetten med Mr X ur Cirkusprinsessan. Barytonen Stumbras bjöd på kvällens praktsång i Mr X aria ur samma operett.

Operetten framstår som "operans glada lillasyster" när den hanteras så spirituellt och finessrikt som den totalt sett gjordes under den här kvällen.

Till det bidrog en ambitiös och visuellt överväldigande satsning på att låta kören agera balgäster i full gala, den kvinnliga grupp ur kören som agerade charleston-danserskor och de många och roliga klänningsbyten som de kvinnliga sångarna gjorde. Orkestern var champagnebubblande fjäderlätt konserten igenom.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons