Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalen med kameraövervakning: "Ska kunna användas som bevismaterial"

Nu tar Putte i Parken ett krafttag i kampen mot sexuella ofredanden. Under årets festival i Leksand kommer både festivalområdena och samtliga konserter att kameraövervakas.

Annons

För dig som pluskund: Stor guide till sommarens största festivaler – och de unika guldkornen du inte visste fanns

Är du inte prenumerant på något av våra nyhetspaket? Teckna Plus i dag, första månaden för endast 1 krona.

I samband med fjolårets musikfestivaler strömmade rapporter om övergrepp in runt om i landet. Putte i Parken, som bland annat kom till Leksand, var en av de festivaler som kantades av en rad anmälningar.

Putte i parken kommer nu att kameraövervaka alla konserter.

Den intensiva debatten ledde till att ett nära samarbete mellan Polisen, RFSU och Livemusik Sverige inleddes. Detta har nu lett till att en samverksansmodell tagits fram.

Den går i korthet ut på att man ska göra en gemensam lägesbeskrivning, identifiera risker och problem, identifiera orsaker till dessa samt – såklart – vidta åtgärder.

Så när festivalen återvänder till Dalarna i sommar så kommer den operativa samverkan mellan polis, ordningsvakter, arrangörer samt övriga berörda insatser alltså att bygga på en sådan samverkansmodell.

Rent praktiskt kommer Putte i parken att använda sig av flera element för att stoppa sexuella ofredanden – bland annat kameraövervakning.

"Vi kommer att använda oss av kameraövervakning på festivalområdena och filma samtliga konserter med rörliga kameror i förebyggande syfte samt för att kunna använda som eventuellt bevismaterial i identifiering av övergrepp och gärningsmän", skriver de i ett pressmeddelande.

Man kommer även att hålla utbildningar där festivalpersonalen får lära sig vad man ska vara uppmärksam på och hur man hanterar olika fall av sexuella ofredanden. Dessutom kommer man, genom flera kanaler, att upplysa om att alla ska bete sig schysst mot varandra och respektera allas rätt till sina egna kroppar.

Stort fokus kommer att läggas på att snabbt gripa misstänkta gärningsmän och festivalen meddelar att de kommer att finnas til hands för den som blivit utsatt för ett övergrepp.

"Vi är övertygade om att det krävs insatser under lång tid för att förändra och främja de förhållningssätt som borde vara självklara vid livemusikscenen, och så klart också på andra arenor i samhället. Sexuella ofredanden är ett samhällsproblem. Och Putte i Parken ären del av vårt samhälle", skriver de och fortsätter:

"Genom både förebyggande arbete och aktiva insatser under våra festivaler tar vi vårt ansvar för att göra vad vi kan för att förhindra att sexuella ofredanden ska inträffa på Putte i Parken".

Läs mer om de anmälda sexuella ofredanden under fjolårets festival:

Tre sexuella ofredanden anmälda på Putte i parken

En till anmälan om sexuellt ofredande efter Putte i Parken

Man åtalas för sexuellt ofredande under festival

Man åtalas för sexuellt ofredande av minderårig flicka under festival

Festivalbesökare frikänns från misstankar om sexuellt ofredande

Ung man döms för sexuellt ofredande under festival

Man åtalas för sexuellt ofredande under festival

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons