Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest för musik från Södra Dalarna

Annons

Den första helgen i Augusti bjuds det därför i dagarna tre på folkmusikfest i Stjärnsund. En musikfest med kurser, konserter, kulning, hornblåsning och spelmanspub i Smedjan.

Det är den första folkmusikfesten i bygdens historia och tanken är att arrangemanget ska bli årligen återkommande.

Folkmusikfesten riktar sig till publik i alla åldrar och musiken framförs av såväl yngre som äldre förmågor. Det är ungdomen som står för den första konserten på fredagskvällen. Då ger Triolmedlemmarna Karin Hellqvist, Stina Hellqvist och Hanna Lindblom tillsammans med Gustaf Melén, Hanna Ekström och Kristina Melén Näktergalskonsert i Stjärnsunds kyrka.

Under lördagen uppträder musikfestens dragplåster Björn Ståbi och Per Gudmundsson i Smedjan. KillBride Brothers, unga spelmän från Wales, Säters spelmän och Korsmora spelmän uppträder också på lördagen då det även bjuds upp till dans.

Personligheter och inom folkmusiken i södra Dalarna kommer att gestaltas.

- De var inte bara ensamma spelmän som många tror. Exempelvis Hampus August som sjöng stämsång, och var med i en blåskvintett. Han var en centralfigur inom musiklivet i början på 1900-talet, säger Helena Kåks.

Byblåset har renoverat de gamla blåsinstrumenten som blåskvintetten använde på den tiden och tillsammans med Korsmora spelmän bjuder de på ett musikaliskt möte vid Österby bygdegård.

David Samuelsson håller som bäst på att skriva ned text och musik till söndagens avslutningskonsert i kyrkan.

- Det blir texter av Gunneman Envall och mig själv. Arbetsnamnet på konserten är Stjärnsundsmässan, mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Samuelsson.

Folk från hela bygden samarbetar kring musikfesten som arrangeras av Polhemsstiftelsen, Österby bygdegård, Fridhem och Svenska kyrkan i Stjärnsund.

- Naturligtvis hoppas vi att så många besökare som möjligt tar med sig egna instrument. Vi vill att det ska spelas överallt, säger Bernt Lindström, gitarrist och hornblåsare.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons