Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Febriga drömmar av kitsch

Annons

Tro och drömmar kan ta sig extrema uttryck. De absurda överdrifterna och kitschen i den religiösa kommersen har hon en skarp blick för. Sådant som florerar i katolska souvenirbutiker.

Madonnor och krucifix överhöljs med rosor och pynt, ramarna tyngs av guld, liksom "altarskåpen" dörrar och "ikonerna". Att Joanne Hoffsten från Linköping, har en bakgrund i Polen och i USA kommer till uttryck i motiven.

Men en blandning av ironi och ömhet plockar hon in fotografier av vanliga människor i den febriga atmosfären av dyrkan. Nutidens kvinna med jättemage poserar vid en penis förvandlad till kärlekspil, som en pendang till Madonnan med nedslagen blick.

På ett foto från anno dazumal läser en förförisk ung dam La Vie Moderne med kjolen upphasad över strumpebanden. I "The new Century" dansar en porslinsherde och en poslinsherdinna menuett med förbundna ögon, ovetande om att de är instängda i en rostande bur.

Joanne Hoffsten överhopar oss med associationer i sin fantasifullt respektlösa objektkonst. Vårt förhållande till världen och existensen, livsångesten och synden penetrerar hon med stor uppfinningsrikedom. Ibland känns det sökt, ibland tänkvärt träffande.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons