Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast i en känsla

Annons

På skivcomebacken "Back on track" lät Björn Skifs som man minns honom. En popplatta med låtar på engelska om än modernt producerad med mer teknik och maskiner än musiker i studion.

På "Ingen annan" är Skifs personligare. Här sjunger han på svenska och låter oftare ballad än pop med relationsinriktade låtar av bland andra Peter Le Marc och Mauro Scocco. Bara på något enstaka spår visar han att den gamla rockrösten fortfarande biter.

- Hela plattan känns väldigt nära. Jag har ju täckning för det jag sjunger. Relationer som det känns som om jag har varit med om, lyckliga och olyckliga, när de börjar och när det slutar, säger Björn Skifs.

Mauro Scoccos "Där drömmar dör" beskriver han som det mest intima han någonsin sjungit. Den handlar om den sorgliga insikten att allt är över och bara uppbrottet återstår - levererad av Skifs med en bräcklighet och känsla som man aldrig tidigare har hört från honom.

Till titellåten "Ingen annan" av Peter Le Marc har Björn Skifs hämtat inspiration från The Band med pålägg av frälsisblås och dragspel. Han har också skrivit egna texter, bland annat till Peter Hallströms "Håll mitt hjärta" som tidigare spelats in med engelsk text.

Det är som om den nu 55-årige Björn Skifs om och om igen vill uppmana sina lyssnare att hålla fast vid och vårda den kärlek de redan har.

- Man ser alla skilsmässor och alla barn i splittrade familjer. Ibland tycker jag att fler borde kämpa emot och se möjligheterna innan de ger upp och bara lämnar varandra, säger han.

Själv känner han sig mycket lyckligt lottad för att han och frun Pernilla hittills har lyckats hålla kärleken levande i 16 år.

Lycklig kände sig också Björn Skifs under turnén förra året som var den första där han fick stå på scenen och sjunga med ett eget band på ett och ett halvt decennium. Publiken kom och lyssnade trots att "Back on track" fick usla recensioner.

- Först tyckte jag att de såg så gamla ut. "Och....?" undrade killarna i bandet. Då insåg jag att det var alla dom som vuxit upp med mig som hade kommit. Men också ungdomar som ville kolla vad den där killen som spelat i filmer "Strul" och "Drömkåken" gjorde på en scen.

Ska Björn Skifs säga ja till en filmroll eller spela i en komedi så ska erbjudandet hålla minst samma kaliber som rollen i "I hetaste laget", som han gjorde på Maxim i Stockholm, säger han.

Att han så tidigt bytte fack och därmed, som många menar, spelade bort chansen som USA-ettan "Hooked on a feeling" hade givit honom, var övertygelsen om att en rockkarriär definitivt borde vara över när man passerat 30-strecket.

- Jag kan ju bara inte stå på en scen och sjunga "Hooked on a feeling" när jag fyllt 40, tänkte jag. Nu är det det jag gör fast jag har fyllt 55 och jag känner mig inte det minsta patetisk, skrattar han.

Någon turné med nya låtarna blir det inte i höst. Han tackade tidigt ja till ett turnerande konsertpaket som enbart riktar sig till direktörer och anställda i svenska företag. Ett beslut han i dag ångrar lite grand.

- Till våren vill jag åka ut och träffa min egna publik igen. Det är målet, säger Björn Skifs som redan går och funderar på hur nästa platta ska se ut.

- Jag längtar efter att få gräva fram guldkornen ur den stora svenska musikskatten från 40- 50- och 60-talen. Det finns så mycket välskriven musik från tiden, Jules Sylvain och Thor Ehrling för att nämna några. Synd att Robbie Williams hann före med min idé, säger Björn Skifs. PM

ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons