Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl till älskad Charlie

Annons

Hur kommer du ihåg Charlie
Norman?

I slutet av 1990-talet började hans kamp mot cancern. Men där andra skulle ha drabbats av svåra depressioner i sjukdomens spår gav sig Charlie Norman, den ständige optimisten, ut på turné med Alice Babs.

Nu är kampen över. Hans krafter sinade till slut.

Boogie woogie-kungen Charlie Norman föddes i en släkt som dominerades av smeder. Men där förfäderna hamrade på olika metaller sökte sig Charlie Normans händer till pianot, närmare bestämt det piano som hans storasyster fått i present men som mer och mer togs över av lillebror.

Femton år gammal spelade han i sin första orkester - som kom sist i en lokal orkestertävling. Charlie själv tycks ha varit större än sitt band, han knep tävlingens solistpris.

År 1942 kom solodebuten, Charlie boogie. Tv-debuten kom redan 1947, då han spelade med Edith Piaf i Paris. Två år senare lyckades han reta upp Griegsällskapet och halva Norge med sin jazziga version av Anitras dans.

1950-talet blev inte minst ett radiodecennium för Charlie Norman som var programledare och musikant bland annat i Charlie Norman show. Han började också hålla egna, framgångsrika scenshower med sin trio som också bestod av Roffe Berg och Hasse Burman.

Charlie Normans karriär fortsatte i många riktningar. Han har skrivit filmmusik, underhållit turister på Kanarieöarna, uppträtt med sonen Lennie, sedermera ståuppare, samarbetat med artister som Lasse Lönndahl, Sonya Hedenbratt, Povel Ramel, Arne Domnérus - och på senare år inte minst Robert Wells.

Charlie Norman var Wells stora förebild, och Norman har gästat både tv:s Så ska det låta och Wells Rhapsody in rock-turné.

De sista åren av Charlie Normans liv präglades av hans kamp mot cancern. Men också av hans järnvilja att fortsätta glädja sin publik. Han har gjort flera uppskattade turnéer med Alice Babs, uppträtt i Allsång på Skansen, skrivit memoarer och hyllat Arne Domnérus på dennes stora 80-årskonsert.

Nu står hans pianostol tom. År 2000, när han fyllde 80, sade Charlie Norman till Aftonbladet:

- Jag spelar för att hålla mig ung. Det är som Louis Armstrong sade: Jazzmusiker har så roligt att de dör inte, de exploderar helt plötsligt.

Minnesprogram i P4.

I dag klockan 13.03 sänder Sveriges Radio P4 ett minnesprogram om Charlie Norman. Programmet bygger på en intervju av Kent Finell där Charlie Norman berättar om sitt liv och cancern.

ERIK HELMERSON/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons