Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgsäkra abstrakta landskap

/
  • Former och färger kommer igen i de tjugotal verk som Niklas Mulari visar i Rättviks kulturhus.
  • Färgfabriken, skiljer sig från övriga verk både i kolorit och motiv. De flesta verk som visas i Rättvik är ljusare och ofta abstrakta.
  • Cloudy day, olja på duk av Niklas Mulari. Ett verk som också pryder affischen till utställningen.

Ljust möter mörkt och arkitektoniska former kombineras med organiska i Niklas Mularis väl utvecklade måleri.
Fram till januari kan man se hans abstrakta landskap på Rättviks konsthall.

Annons

Färgerna - de karamelligt klara och pastelligt mjuka - är det första som fångar i Mularis verk. Skira laseringar kombineras med täckande färgfält. Olja, akryl och inklistrade ytor av vinyl samsas i samma verk. Var för sig ger de olika strukturer och lager som tillsammans ger motiven djup.

De flesta målningar är stora, två gånger två meter. Niklas Mulari, som bor och arbetar både i Eskilstuna och Oslo, skulle gärna måla i ännu större format, men ateljén begränsar.

Till utställningen i Rättvik har han i huvudsak med sig nya verk. En mjuk lila färg går igen i flera av målningarna liksom olika signalformer, konen, kvadraten och de rundade hörnen. Mulari kombinerar gärna organiska former med kubiska i samma verk och balanserar mästerligt olika element mot varandra. Effekten blir att målningarna länkar till varandra och berättar olika versioner av samma berättelse.

De flesta är abstrakta tolkningar av landskap, men i utställningen finns även några föreställande verk, båda med anknytning till arkitektoniska former. Ett litet cirkustält och en fabrik över vilken det regnar färg - en färgfabrik, förklarar Mulari.

Mer läsning

Annons