Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiska Dolly tillbaka igen

/
  • Dolly Parton har skaffat sig en bred publik under karriären. Numera hyllas hon av alla från inbitna countryälskare till rockrävar och indietjejer.

Annons

Dolly Parton är i Skandinavien igen. I tisdags kväll uppträdde countryikonen i danska Horsens. och på söndag står hon åter på svensk mark för första gången sedan 1978. Och nu råder inget annat än Dollyfeber.

- Gillar man genren går det inte att inte vara ett fan av Dolly för hon har gett countryn så otroligt mycket. Hon har skrivit så många låtar och hitar, så hon är en otrolig upphovsman, säger countrysångerskan Jill Johnson som ska se Dolly i Globen nästa fredag.

Dolly Parton växte upp i Locust Ridge i Tennessee som ett av tolv syskon. Hon började sjunga tidigt och både turnerade och uppträdde i tv och radio redan innan hon nått tonåren. Efter en rad duettskivor med countrystjärnan Porter Wagoner på 1960-talet slog hon sig fri och 1974 kom det stora genombrottet med monsterhiten "Jolene".

Sedan dess har hon släppt ett 30-tal skivor och fullkomligt spottat ur sig hits som "9 to 5" och "I will always love you".

- Hon är en bra berätterska och kan leverera låtar så att man tror på dem. På "9 to 5" and odd jobs" sjunger hon andras låtar, bland annat Woody Guthrie-låten "Deportee". Och hon lyckas göra även den trovärdigt trots att det ligger så långt i från hennes verklighet som det kan komma, om fruktplockare i Kalifornien på 30-talet, säger radioprofilen Stefan Wermelin.

Inte sällan har hennes texter balanserat på en tunn linje mellan djup och tårdrypande melodram. Ett kännetecken som också är hennes storhet, enligt radioprofilen Stefan Wermelin.

- Hon är en bra låtskriverska, men har också gjort mycket skräp. Låten "Coat of many colours" är ju så jävla patetisk och man blir ändå så väldigt rörd när man hör den. Man får ju nästan tårar i ögonen fortfarande, det är ju löjligt. Hon lyckas ta fram det där sämsta, det bonniga och folkliga - jag gillar henne jättemycket!

Under sin karriär har Dolly Parton lyckats skapa en brygga mellan traditionell country och modern pop. Något de renläriga countryfansen kraftigt kritiserade henne för till en början. Men därigenom har hon också lyckats bredda sin publik. I dag omfamnas hon av allt från inbitna countryfans till rockrävar och indietjejer. Kanske mycket tack vare countrymusikens revival under 2000-talet. Stefan Wermelin tror också att hon tilltalar många för att hon lyckas verka vanlig och äkta mitt i sin plastiga, spektakulära framtoning.

- Det har med äktheten att göra. Den falska äktheten är alldeles riktig. Jag vet inte hur hon lyckas. Det är imponerande. Hade hon kört den vanliga strejta countrylinjen hade hon varit en i mängden, men nu hittade hon sin nisch genom att braska på. Om man går ut och slår sig för bröstet och tar i, då fattar folk, säger han.

Dolly Parton har, åtminstone tidigare i livet, inte direkt identifierat sig med kvinnorörelsen. Ändå har hon blivit en stark förebild för många kvinnor. Hon är väl känd för sitt affärssinne och lyckades göra sig ett namn i en tid då musikbranschen var ännu mer mansdominerad än i dag. Dessutom skrev hon tidigt i karriären låttexter som satte fokus på orättvisorna mellan könen, till exempel i "Just because I'm a woman". Jill Johnson tror att Dolly imponerar på kvinnor på grund av sin styrka.

- Vi kvinnor behöver starka kvinnliga förebilder i allting, för det är tufft att vara kvinna emellanåt. Det är häftigt när en kvinna med pondus ställer ett skåp eller vågar sticka ut hakan. Dolly är väl the queen av allt det där. Det finns väl ingen som är så kaxig och glad och trygg som hon. Det tror jag att unga tjejer gillar.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta/Dolly Parton:

+ Ålder: 61, född 19 januari 1946.

+ Bakgrund: Dolly Parton växte upp i det fattiga bergssamhället Locust Ridge, Tennessee som ett av tolv syskon. Började sjunga som barn och turnerade och uppträdde i tv redan innan hon nått tonåren. Slog igenom på bred front 1974 med "Jolene". Har spelat in närmare 50 skivor genom åren. Är lika känd för sitt utseende som för sitt låtskrivande och särpräglade röst. Hennes popularitet har spridit sig utanför countrykretsarna till popvärlden där hon beundras också av många unga. Är gift med Carl Dean sedan 41 år tillbaka.

+ Skivor i urval: "Hello, I'm Dolly" (1967), "Just because I'm a woman" (1968), "Joshua" (1971), "Coat of many colours" (1971), "Jolene" (1974), "9 to 5 and Odd Jobs" (1980), "Honky tonk angels" (med Loretta Lynn och Tammy Wynette, 1993), "Little sparrow" (2001), "Halo's and horns" (2002), "Those were the days" (2005).

+ Hits i urval: "Jolene", "I will always love you", "Coat of many colours", "9 to 5", "Islands in the stream".

+ Filmer: "9 to 5" (1980), "Det bästa lilla horhuset i Texas" (1982), "Blommor av stål" (1989) och "Ärligt talat" (1992).

+ Aktuell: Spelar i Bergen 9/3, Karlstad 11/3, Göteborg 13/3, Oslo 15/3 och Stockholm 16/3. I samband med Sverigebesöket släpps Stephen Millers Dolly-biografi "En smart blondin" på svenska.

Mer läsning

Annons