Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande med oväntad upplösning

Annons

Kriminalinspektör Maria Wern har sedan dess varit huvudperson i ytterligare sju romaner. I den åttonde, Pojke försvunnen, sommarvikarierar Maria Wern på Gotland för att få lite lugn och ro efter skilsmässan. Med sig till ön har hon kollegerna Hartman och Ek.

Berättelsen suger tag och vägrar släppa greppet. Kanske beror det på att man få lära känna den lille nioårige grabben Andreas med sin livliga fantasi och önskan om att få vara med de stora grabbarna.

Han är lite utanför och har inga jämnåriga kompisar. Han leker hellre Operation Stormfågel med sin döde storebror Patrick under skolrasterna.

Berättelsens sug kan även bero på Janssons klarsynta porträtt av en mammas vanmakt och desperation av att inte bli lyssnad på i sin oro för barnen. Liksom hur en pojkes försvinnande skapar ringar på vattnet och blottar dynamiken mellan de centrala familjerna i berättelsen.

Pojke försvunnen präglas av ett vidunderligt berättande genomsyrat av etiska dilemman, levande personskildringar och mänskliga brister och svårigheter.

Andreas Nilssons mamma, Charlotta, oroar sig ständigt för barnens hälsa. Andreas har återkommande och oförklarliga blåmärken, magont och feber och Charlotta är välkänd på hälso- och sjukmottagningarna för sina ideliga besök.

Är oron motiverad eller inte? Strax innan midsommar försvinner Andreas spårlöst från en fest i Herrviks fiskeläge.

Handlingen ramas in av snygga miljö- och florabeskrivningar och den speciella Gotlandstämningen. Vykortsbilden Gotland med sina kulturskatter, grottor och härliga dialekt får dock ge plats åt de mindre muntra och turistvänliga elementen såsom beskyddarverksamhet, trafficking och smuggling.

Pojke försvunnen är en välskriven och fängslande deckare med oväntad upplösning.

JENNY ANDERSSON

Fakta: Litteratur Deckare

  • POJKE FÖRSVUNNEN
  • Anna Jansson
  • Norstedts

Mer läsning

Annons