Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen sätter spår

Annons

Det är jättekul att kunna visa upp duktiga länsteaterskådisar, säger Maria Blom till tidningen.

I Masjävlar var det Dalateaterns Barbro Enberg som spelade grannfru till huvudrollskaraktären Mias familj. Den här gången är det pensionerade Dalateaterprofilen Urban Eldh som möter den bredare biopubliken i Nina Frisk.

-Det är väldigt roligt att han är med. Hans rollkaraktär är tillsammans med Nina Frisks mamma. Det är en stor roll. Ofta är det så att länsteaterskådisar har jobbat väldigt länge och sitter fast i sina repetitioner på annan ort. Därför är det kul att ha med dem i sådana här projekt, säger Maria Blom.

Skådespelarvalet till trots så blir det ingen dalaresa den här gången.

I den nya filmen är det i stället det Stockholmska singellivet som tar form under Bloms regi. Flygvärdinnan Nina Frisk lever ensam. I kontrast till det ytliga och välputsade flygvärdinnelivet står hennes familjerelationer på hemmaplan.

En krävande mamma och en tajt relation till brodern rör till saker när Nina oväntat stöter på den stora kärleken.

-Filmen handlar om längtan efter en familj och om det komplexa med familjer. Jag fortsätter på samma tema som i Masjävlar där också familjen var central. Jag är intresserad av vad man får med sig för beteenden från sin familj.

Masjävlar och den första filmen Fishy, som aldrig gick upp på bio, har också singellivet som tema. Vad är det som gör att du tar upp singeltemat igen?

-Många lever själva allt längre upp i åldrarna och Stockholm är en av världens singeltätaste städer med flest ensamhushåll. Ämnet ligger i tiden på något sätt. Sedan har de här tre tjejerna jag skrivit om jobb som de lägger ner mycket tid på och som kommer i första hand. Det måste till någon verkligt fantastisk för att han ska komma på första plats.

Berätta, varför kommer just den här filmen nu?

-Jag ville runda av min trilogi om singelkvinnan och så kände jag att det blev en naturlig fortsättning på Masjävlar med familjetemat. Sedan har de här tjejerna blivit äldre och äldre för varje film och de har följt min egen ålder. Det har utvecklats från att handla om en 29-åring till en 35-åring.

Har rollerna alltså fått ta form lite utifrån var du befinner dig i livet?

-Nej, det är nog snarare så att Sofia Helin, som spelade huvudrollen i Masjävlar och som nu spelar Nina Frisk, är jämnårig med mig. Den här gången har jag skrivit rollen för henne.

Du har en jättesuccé bakom dig med Masjävlar. Hur känns det inför premiären av uppföljaren, är det nervöst?

-Nej, det är det inte. Det känns lugnt. Jag är mer nervös inför inspelningen och sedan blir det liksom lugnare när man får tag i klippningen och efterarbetet börjar. Men visst, det är ju alltid lite nervöst med recensioner och sådär. Det är både kul och jobbigt.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons