Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjekonsert i Leksand

Annons

Samtliga Dalarnas 15 kommuner anmälde intresse för att få vara värd för Dalasinfoniettans familjekonsert. Leksand, Vansbro, Falun, Ludvika, Säter och Avesta får chansen. Premiär i Leksand i kväll!

Huvudnummer under konserterna blir Prokofjevs välkända musiksaga Peter och vargen. Men familjerna får också höra den tydligen outslitliga ouvertyren till Figaros bröllop av W A Mozart och några djur och skribenter ur C Saint-Saëns verk Djurens karneval.

Skribenter?

Ja, frågan är väl om det är åsnor som skriar eller ondsinta skvallerbyttor som rumsterar i spalterna som Saint-Saëns vill åskådliggöra i sin bagatell Personligheter med långa öron.

Dalateatern och Musik i Dalarna fördjupar sitt samarbete. Länsinstitutionerna använder varandras personal i produktionerna. I de här konserterna är det skådespelaren Joakm Lindblad (som under våren har varit tjänstledig från Dalateatern för filmen Masjävlar) som fungerar som konferencier och berättare.

- Det är ganska mycket som skiljer en familjekonsert från en vuxenkonsert. Barnen är inte automatiskt tysta under musiken, utan kanske kommenterar musiken och det som händer. Det gäller för oss att se det som en krydda och ha en positiv och välkomnande inställning, säger dirigenten Alexander Hanson.

Peter och vargen är sedan premiären 1936 ett verk med utomordentligt stort genomslag i breda publiklager. Inte så få av de föräldrar som kommer till konserterna upplevde musiksagan själva som barn.

- Jag har jobbat en vecka med partituret, säger Lindblad.

- Sagan har ett enkelt språk med få bilder. För mig som skådespelare gäller det att "måla" utan att vara illustrativ - att vara lyhörd för hur jag gör "överlämningen" till publiken. För det går att lita på musiken i det här verket. Det finns teman och Prokofjev själv föreskrev en introduktion om sagan.

Av konsertlokalerna är Sveasalen i Leksand minst och intimast. Turnén fortsätter till Teatern i Vansbro (24/10), Kristinehallen i Falun (28/10), Aveny i Ludvika (29/10), Folkets hus i Säter (30/10) och Teatern i Avesta (31/10).

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons