Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjej fixar festival i Berlin

Annons

Världens första Ladyfest arrangerades i den amerikanska staden Olympia i början av nittiotalet, som en del av den växande feministiska riot grrrl-rörelsen i området. Konceptet är en festival med fokus på att lyfta fram kvinnor och minoritetsgrupper som homo- och transsexuella, som vanligtvis har svårare att slå sig fram med de, oftast manligt fokuserade, villkor som har satts upp för konst- och musikindustrin. Sedan starten har en mängd Ladyfests anordnats runt om i världen — med olika arrangörer och inriktning, men samma gemensamma grundtanke och mål.

När den första svenska Ladyfesten arrangerades i Falun 2003, före såväl Stockholms som Göteborg och Malmös, var Siri Morawski en av initiativtagarna. Nu har hon flyttat till Berlin och är för andra året med och arrangerar den årliga Ladyfesten där — en av de största nu aktiva.

— Det handlar om så mycket mer än bara musiken, säger Siri, och berättar att en minst lika viktig del festivalens koncept är att ha kvinnliga säkerhetsvakter och ljudtekniker, samt att se till att ha en bra och inkluderande stämning.

I onsdags drog festivalen igång, och fram tills på måndag arrangeras det konstutställningar, filmvisningar, workshops och spelningar under årets tema "The Future of feminism". Ikväll äger huvudfesten rum, där oetablerade band från hela världen spelar. Men själv ser Siri mest av allt fram emot festivalens öppna scen, där vilken som helst av festivalens besökare kan få kliva upp och framföra sin musik eller spoken word-akt.

— Jag gillar när det blir så spontant. Och så är det där jag tycker att vår grundläggande idé om allas lika värde blir som tydligast. Besökaren ska känna sig lika viktig som artisterna. Därför betalar vi exempelvis inte ut några gager till banden, för isåfall skulle vi lika gärna kunna betala publiken! De är en lika viktig del för att arrangemanget ska funka. Besökare får betala ett frivilligt inträde som går till att betala lokaler och bandens resekostnader. Men vi skulle aldrig vägra att släppa in någon som verkligen vill komma för att den inte har råd att betala.

Mer läsning

Annons