Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluson aktuell med två filmer

Annons

Falusonen Henrik O Anderssons väg till regissörsstolen har tagit många vändor. Först läste han till civilingenjör i Borlänge i två år och sysslade med skådespeleri på kvällarna.

- Efter det tog jag ett sabbatsår för att fundera över vad jag egentligen ville göra, säger Henrik.

Och valet föll på filmen. Det blev ett år skådespeleri på folkhögskola, sedan två år registudier i Göteborg. Under utbildningen gjorde Henrik examensfilmen Bye Bye Pornstar, vilken drog in lite pengar så att han och en producent kunde investera i ett kontor i Göteborg. Tillsammans har de bland annat gjort en dokumentärfilm om en motorcykelklubb i Uddevalla.

Novellfilmen Ingen ser oss, som alltså är aktuell på Göteborgs filmfestival, handlar om en pappa som är svartsjuk och manipulativ. En dag urartar det. Filmen är ur mannens perspektiv och handlar om hur han försöker att få ihop familjen.

Den andra filmen heter Det skulle blivit (En kärlekshistoria).

- Filmen handlar om två killar på mellanstadiet som har känslor för varandra och deras strävan att mötas.

Själv ser Henrik gärna på långfilm, favoritgenren är thrillers, och han kan tänka sig att själv göra långfilm framöver.

-Jag tror att 99 procent av kortfilmsregissörerna vill vidare till långfilm. När man gör en novellfilm på 45 minuter har man "halva inne", skämtar Henrik. Det är kul med kortfilmer, men ekonomiskt sett är det nog roligare med långfilm.

Med tre radioteatrar i ryggen kan han också tänka sig något med teater i framtiden.

- Att sätta upp en pjäs på Dalateatern en dag vore roligt.

Efter festivalen väntar många projekt. Först blir det en tur till hemstaden Falun för jobb.

- En gammal gymnasiekompis ringde och tipsade om att Dalarnas Museum sökte någon som kunde göra en Carl von Linné-monolog. Så nu ska jag skriva, regissera och spela Linné fram till mitten av maj. Det ska bli spännande, jag har inte skådespelat på fem år.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons