Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falusolist medverkar i minneskonsert i Japan

Annons

Det var inte rörmokaren som ringde. Det var den österrikiske dirigenten Wolfram Koloseus, som sedan länge lever och arbetar i Tyskland.

- Det visade sig att han skulle dirigera en konsert i Japan. Han frågade om jag vill åka till Japan och sjunga, och jag behövde ungefär två sekunders betänketid för att tacka ja.

Carolina känner Wolfram från sin sejour i Tyskland. Hon hade tidigare en plats i den fasta ensemblen vid operahuset i Mannheim, men flyttade till Falun tillsammans med sin man 2000.

- Då kom jag hem från Tyskland där jag hade varit i tre år, och sedan var jag barnafödande i ett par år. Jag har två barn.

Maken är pianist i botten och ibland ger paret konserter tillsammans, men han har skolat om sig och försörjer sig numera som läkare vid Falu lasarett.

Carolina var tidigare i somras med och sjöng sommarsånger i Andreasgården i Mora under Musik vid Siljan, hon har sedan hon började jobba igen efter barnledigheterna också sjungit med Sinfoniettan. Men Japanresor och internationella storkonserter i Hiroshima hör inte till vardagen.

- Det är solister från Tyskland och Japan. Vi är fem solister från Europa och tre från Japan. Och de andra från Europa är tyskar.

Kören är japansk och orkestern består av musiker från USA och Japan. En konsert i fredens och samförståndets tecken, till minne av en fasansfull historisk händelse.

- Vi gör den här konserten den 5 augusti, dagen innan bomben fälldes över Hiroshima.

Carolina Bengtsdotter Ljung är mezzosopran och började frilansa som sångerska igen efter barnledigheterna för ungefär ett år sedan. Men arbetsmarknaden för operasångerskor är hårdare i Sverige än i länder som Tyskland, Italien och Frankrike, där även mindre städer har sina egna operahus med fasta ensembler.

- Man måste ut och provsjunga igen, så det är bara att ta tag i saken och göra det, konstaterar Carolina.

Hur ser hösten ut, efter Japankonserten?

- Jag tänker åka till Nordtyskland och provsjunga för lite agenturer där. Och jag ska sjunga med Dalasinfoniettan igen i höst, Kröningsmässan av Bach. Det kanske jag inte vågar säga egentligen för kontraktet är inte påskrivet än, men jag tror att det är klart.

Vad gjorde du för roller när du var med i ensemblen vid operahuset i Mannheim?

- Oj, jag gjorde nästan 30 roller där. Jag gjorde alla mammor och ammor som du överhuvudtaget kan tänka dig. Alla roller med huvudduk, för det är mezzosopranens lott.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons