Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun - staden med skönt gayklimat

Annons

"Gratis att komma ut ur garderoben" står det på RFSL:s Dalarnas hemsida. Det handlar om Palatsets garderob och gayfesterna i Falun. Palatset förvandlas till gayklubb en gång i slutet på varje månad och Falun har blivit lite av Dalarnas gaycentrum - eller HBT-centrum. HBT står för homo-, bisexuella och transpersoner.

Till Falufesterna kommer folk från hela länet, men även många från både Gävle-, Västerås- och Örebrotrakten.

RFSL Dalarna har över 200 medlemmar och ligger femma som gaylän i Sverige vad gäller medlemsantal.

- Jag tror att Falun har lyckats på grund av att vi har nischat oss och öppnat upp klubben för straighta också. Vi hyr ju till skillnad från andra föreningar in oss på en riktig klubb i stan och skulle vi införa medlemstvång så hade nog medlemsantalet bli betydligt större, säger Robert Frisk, aktiv festfixare i RFSL Dalarna.

Ibland är det olika teman på festerna med till exempel schlager, glamour och dragqueen/kingshower på programmet, men främst är det en vanlig nattklubb som är till för att homosexuella ska kunna möta likasinnade. Under de senaste året har det skett en tydlig ökning av antalet straighta festbesökare.

- Det är ju kul att det kommer mycket folk, men blir det för många så förlorar ju gayfesterna sitt syfte, det här är ju ett sätt för homosexuella att mötas, säger Robert Frisk.

Sommarens fester har arrangerats i samband med Falukalaset och FFF och det har i sig bidragit till att extra många straighta tittat förbi, något som långt ifrån uppskattats av vissa RFSL-medlemmar.

På RFSL:s hemsida kan man läsa debattinlägg om att till exempel killgäng med vare sig "gay-intresse" eller anknytning till någon HBT-människa står för det stigande besöksantalet. Någon beskriver problemet som en tendens till "Apa i bur"-utställning.

- Jag tycker inte att det har varit något stort problem än, men man skulle ju till exempel kunna införa medlemstvång. Vi får avvakta och se vad som händer, säger Robert Frisk. Att HBT-människor tar med sina faghags (straight tjej som föredrar att hänga med bögar) och kompisar till klubbkvällarna har däremot inte upplevts som ett problem och det finns även många som är positiva till att folk i allmänhet är nyfikna.

- Jag tycker att det är kul att det kommer många straighta också, men det är klart tråkigt för dem som inte har kommit ut ännu och vill vara lite anonyma, säger Daniel från Falun.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons