Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Falun har blivit en lite bortskämd stad

Annons

Hasse Lindoff och Micke Olsson från arrangörsföreningen Supporta 023 och dj Peter Johnson kan snart kalla sig arrangörsveteraner. De vet vad det innebär att gå runt på stan och frysa med stiftapparat i ena handen och en bunt planscher i den andra. De vet också hur det känns att arbeta hårt för något som sedan inte uppskattas av den stora massan.

På Supporta 023:s förra stora arrangemangsatsning med band som Alice in Videoland och Nickokick kom många för att lyssna på ett band och gick sedan hem i stället för att stanna kvällen ut och köpa hela konceptet som Supporta 023 hoppats på.

- Falun har blivit lite bortskämt. Det finns en del att välja på, men få arrangörer. Det kommer fram syntare till oss och frågar om vi inte kan anordna syntspelningar. Gör det själva, vill man svara, säger Micke Olsson.

Och syntspelningar får vi kanske fler av i Falun. Åtminstone om Hasse Lindoff får gissa.

- Det pågår en generationsväxling i stan. Falun har ju präglats av svartrock och methal. För tre-fyra år sedan var det skatepunk, straight edge och klubbmusik som gällde. Synten har kommit nu, säger Hasse.

Mellan 1994 och -98 var Hasse Lindoff konsert- och marknadsföringsansvarig på Valhall. Han var även med och startade festivalen Kolstock 1995 vid Kolgår'n i Falun, numera Seasidefestivalen. Här får lokala demoband chansen att visa upp sig på utomhusscener. Festivalen är gratis.

Annars har Falun inte många livescener att skryta med. Det är i stort sett Valhall som gäller, om man inte är ett rutinerat jazz-, folkmusik- eller coverband för då platsar man både på Harrys, Elsborgs och Kings Arms.

- Det är inte konstigt att Borlänge får fram så bra band. De får ju alla musikbidrag medan Falun får sportbidragen, säger Hasse.

- Falu kommun verkar ha kastat mycket pengar i sjön i och med FFF. All övrig musik vägrar de sponsra, säger Micke.

- Vi vill bygga ett nytt Dalarock. Det skulle gå om man byggde långsiktigt. Vi har ju Kolgår'n och Magasinet, fortsätter han.

Men vägen dit är slingrig. Micke och Hasse är överens om att de måste komma på ett sätt att få folk att komma på evenemangen.

- Vi har försökt få ner studenterna från Lugnet, men det verkar vara omöjligt. De hänger bara på kåren, säger Peter.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons