Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun fylls av uppträdanden i helgen

Annons

Kanske kommer du att möta en clown eller en hattprydd man med mistlur eller kanske snubbla över en trött sömntuta om du befinner dig i centrum mellan torsdag och lördag. Det är kulturfestival i stan och vad som helst kan hända.

Falun street performance är ett kulturarrangemang och teaterföreningen Nisserska Teatern i Falun har ett stort finger med i spelet.

-Den här helgen var ledig så vi lämnade in ett förslag till kommunen, och det gick igenom, säger Fredrik Månsson, en av projektledarna för festivalen.

Är det här arrangemanget i stället för Falun Folkmusik Festival?

-Nej, det här är något helt annat och något fristående, säger han.

Tanken med arrangemanget är att ta vara på kulturlivet i länet och att skapa en mötesplats både för utövare och publik. Gatumusik och gatuteater är två saker man får se mycket av.

-Vi riktar oss lite till barn och ungdomar med det här, säger Fredrik Månsson.

Arrangemanget bekostas bland annat av Falu kommun, landstinget och olika sponsorer. Det är gratis att besöka de olika evenemangen och konserterna.

-Fritt inträde är en av hörnstenarna i hela vårt projekt, säger Maria Bergström, projektledare.

Däremot tas inträde till de artister som uppträder på Faluns krogar under helgen, som till exempel Eric Gadd kommer att göra.

Under de här dagarna arrangeras en gatumusiktävling där vem som helst får ställa upp.

-Det kan vara sång, dans, jonglering eller något annat, och publiken röstar fram en vinnare, säger Maria Bergström.

Att ställa upp i musiktävlingen är gratis, men att rösta kostar 20 kronor, där hälften av intäkterna går till Riastugan i Falun.

Clownorkestern är ett gäng som bjuder på familjeunderhållning, de ska besöka barnen på barnavdelningen på Falu lasarett.

Det kommer även att finnas en punk- och rockscen där lokala band spelar under fredags- och lördagskvällen. Gatuteater och poetry slam, danstält och irländsk folkmusik bjuds det också på.

-Vi har valt att koncentrera arrangemanget till platser kring ån, säger Maria Bergström.

På torsdag invigs festivalen på Rådhusgården. Stefan Sundström och Clas Yngström är två av dem som spelar under kvällen.

JOHANNA GRANEVIK

Mer läsning

Annons