Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluförfattare får AB:s litteraturpris

Annons

Anna Hallberg, 29, debuterade med Friktion 2001 och kom tidigare i höst ut med sin andra diktsamling, På era platser, på Albert Bonniers förlag.

Tidningens recensent Martin Aagård uppskattade den "femkamp i lyrik" Hallberg bjuder på i På era platser och hyllade poeten för hennes humor, men också för hennes mod att våga chansa och slå språkliga kullerbyttor, trots att chansningarna ofelaktligen innebär att texterna ibland måste snubbla och falla.

"Hallberg fortsätter med att vinka med hela handen åt 60-talet. En handfull sidor är som hämtade ur Bengt Emil Johnsons tidigaste diktsamlingar... Trots hennes kanske allvarliga ärende så gör sig Anna Hallbergs dikter bäst i en lättsammare läsart. Då upptäcker man en poet som man vill återkomma till många gånger", skrev Martin Aagård om På era platser.

Aftonbladets jury har också upptäckt en poet att återkomma till många gånger i Anna Hallberg, och delar ut sitt 48:e litteraturpris i ordningen till poeten och litteraturkritikern som är uppvuxen i Falun men som numera är bosatt i Stockholm.

En jury bestående av medarbetare på Aftonbladets kulturredaktion talar i sin motivering om det vackra och sentimentala i Anna Hallbergs nya diktsamling På era platser, men också om den humoristiska, lekfulla rörligheten i dikternas språk och komposition. Så här skriver juryn:

"Djupt allvar och gott humör, alltså. Anna Hallberg inbjuder oss till ett mångtydigt och idérikt poetiskt golv, en yta där läsaren kan stå stadigt, men också en plats att gå vidare ifrån med tidens omständigheter i åtanke. På era platser, säger hon. Själv är Anna Hallberg klar och färdig att gå. Hur långt som helst!"

Aftonbladets litteraturpris är på 50 000 kronor.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons