Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Kammarkör övar för Bergenresa

/

Annons

Över 30 körer deltar i körtävlingen och Falu Kammarkör hoppas förstås upprepa utfallet från körtävlingen i italienska Riva del Garda från våren 2006. Där vann Falu Kammarkör två guld och juryns specialpris.

Tony Margeta, som leder Falu Kammarkör, vet att Luleå Kammarkör, som han rankar högt, deltar i Bergentävlingen. Därutöver finns östeuropeiska och förstås norska körer.

- Det är värdefullt för oss att möta andra körer rent musikaliskt. Sedan är det förstås en fjäder i hatten för oss om det går bra och så står det ju prispengar på spel, vilket kan vara viktigt för en ideell kör, säger Margeta.

Han beskriver det som att kammarkören har höga musikaliska ambitioner och att de genom tävlingarna får komma ut och mäta vilket värde vardagsslitet hemma i Dalarna har.

- Nästan vem som helst kan ju sjunga fyrstämmigt i kör och tycker att det låter jättevackert. Vi vill gå vidare och utforska dynamiken i musiken, dess inre kärna. Då gäller det förstås att koristerna förstår musiken och kan arbeta med röst och kroppsspråk för att förmedla vår tolkning.

Vårkonserterna äger rum i Avesta på lördagen och i Falun på söndagen. Konsertprogrammet består till 60-70 procent av musiken kören ska tävla med, men traditionell svensk körlyrik och vårsånger är förstås oundvikliga så här års.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons