Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallna lockar, fallen kvinna

Annons

Man kan lätt tro att det största och viktigaste som hänt i världen är att en amerikansk (före detta?) sångerska bytt utseende genom ett radikalt beslut hos frisören.

Ingen frisyr har blivit mer omskriven på senare år än Britneys fallna lockar. Hennes rakade huvud har stått som det slutgiltiga kvittot på ett förfall som chockat medier världen över. Media försätts lätt i ställföreträdande chock.

Hur kunde det gå så här?

Mamma Lynne Spears spelar oförstående. Hon som osjälviskt bara haft sin egen dotters bästa för ögonen när hon hårddrillat henne sedan barnsben. De som skrivit sockersöta böcker ihop.

Rakningen beskrivs också som ett försenat föräldrauppror. Med tanke på vad B ritney tycks ha fått utstå så kom väl den brytningen som ett brev på posten.

Hyckleriet kanske stod Britney upp i halsen till slut. Hyckleriet som gick ut på att glatt spela rollen av skoluniformsklätt runkobjekt för pedofiler, samtidigt som mor och dotter predikade gudfruktig avhållsamhet före äktenskapet.

Det höll inte i längden. Gradvis krackellerade ytan och det visade sig att hon partajade som vilken annan snuskigt rik jetsetare som helst skulle göra i hennes ålder.

Kanske såg hon som den enda utvägen att spränga alla vallar och göra vad fallna stjärnor gör? Exempelvis springa på nattklubbens toalett oftare än vad blåsan kräver, slå fotografer i skallen med paraplyn och kräkas i onödigt långa limousiner.

För att slutligen boka en hel våning på ett behandlingshem.

USA och världen pekar finger. Dålig kvinna. Dålig mamma. White thrash.

Pappan – den erkände rumlaren Kevin Federline håller en låg profil i väntan på vårdnadstvist. Pappor kommer som bekant undan med betydligt mer rumlande än mammor. Mammor som rumlar gör våld på naturen och det heliga Moderskapet.

Rakar de dessutom av sig håret så gör de våld på den heliga Kvinnligheten också.

Knappast något ingrepp i den kvinnliga skönheten är så tabubelagt som detta. Förr visade man upp skalliga damen på cirkus.

Det förknippas med sjukdom, lesbianism och skam. Efter andra världskriget brännmärkte man kvinnor som samarbetat eller haft kärleksrelationer med tyskarna genom att raka av dem håret.

Att raka av sig håret tycks exempelvis vara en av de största uppoffringarna en kvinnlig skådespelare kan underkasta sig. Natalie Portman i Vendetta, Sigourney Weaver i Alien 3 och Demi Moore i GI Jane är exempel där frisyren nästan fått lika mycket kommentarer som rollprestationerna.

Att göra det frivilligt blir således en kraftig markering för någon som tidigare ville framstå som typexemplet för en helylleamerikansk framgångssaga.

Är framgångssagan då slut? Förståsigpåare menar att hon förlorar tonvis med pengar på rakningen. Så är det säkert.

Men lyckas hon ta itu med drogmissbruk och hålla mamma på en armlängds avstånd så kan hon komma ut på andra sidan med en stärkt ryggrad.

Och vore det inte sundast om hon fortfarande var hårlös?

Mer läsning

Annons