Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåfängt försök att ge Batman upprättelse

Annons

Christopher Nolan är killen som ställde till med temporala tatuerarhyss i den täta indiethrillern Memento. Han är också regissören som med skyhög budget och lika skyhög ambitionsnivå ska försöka återupprätta Läderlappens status som farlig superhjälte med mörkt förflutet.

Han lyckas bara sisådär.

Vi får en repetitionskurs i hur och varför Bruce Wayne bestämde sig för att dra på sig fladdermusdräkten. Med en innovativ men ganska besynnerlig österländsk ninjaskruv.

Efter ett traumatiskt möte med en flock fladdermöss i en brunn tvingas unge herr Wayne maktlös bevittna hur en rånare mördar hans föräldrar.

Hämndbegäret och fladdermusskräcken hoppar bock i rikemanssonens inre. När han växer upp bestämmer han sig för att ta reda på hur den kriminella hjärnan fungerar, men hamnar så småningom i klorna på Ra's Al Ghuls österländska kampsportsekt och en mystisk mentor spelad av Liam Neeson.

Ninjagruppen har svurit att bekämpa ondskan. Neeson tar Bruce Wayne under sina vingars beskydd. Han lär honom ninjatricks. Han lär honom hålla den inre skräcken i schack. Han sprutar ur sig floskler av typen "Du fruktar din egen makt" och "Du måste bli en idé".

När det är som värst framstår Neesons mentorkaraktär mest som en slags beskäftig Läderlappmotsvarighet till Yoda i Stjärnornas krig-serien.

Bruce Wayne blir i alla fall upplärd och inbjuden i Ra's Al Ghuls ninjagäng.

När den unge Bruce vägrar ställa upp på massmord i mänsklighetens tjänst skär sig dock samarbetet med Neesons mentorsroll. Unge herr Wayne lämnar sekten med buller och bång och återvänder till den genomkorrumperade hemstaden Gotham för att bekämpa ondskan på egen hand. Tillsammans med den trogne butlern Alfred (Michael Caine) börjar han bygga upp sin identitet som superhjälten Läderlappen. Steg för steg.

Det dräller av stora skådespelare i rollbesättningen. Här finns Gary Oldman i rollen som den hederlige unge polisen Gordon (sedemera polischef i Gotham), här finns Katie Holmes i rollen som ståndaktig åklagare och romantiskt intresse, här finns Rutger Hauer i rollen som sniken företagsledare.

Här finns också Morgan Freeman i rollen som Mr. Fox, den moderne Läderlappens motsvarighet till James Bonds Q.

Och sist men inte minst finns här naturligtvis även Christian Bale i huvudrollen.

Vad som däremot saknas är charm, humor och engagerande nerv i berättandet.

Christian Bale är duktig i rollen som neurotisk hämnare med hjärta av guld, och manuset känns ambitiöst så det räcker, men i Christopher Nolans händer förvandlas serieäventyret Läderlappen till modern standardaction à la senare tiders Bondrullar.

Med allt vad det innebär av superspeedad klippteknik, digitala effekter och påkostat pang-pang. Fördjupande karaktärsteckningar och annat känslomässigt tjafs finns det helt enkelt inte tid till.

Dessutom saknas en superskurk av rang, ett kriminellt geni med apokalyptiska planer. Liam Neeson är ingen dålig skådis, men mot färgstarka gycklare som Pingvinen, Jokern och deras skurkstreck är hans hallucinogena droger och kaststjärnor inte mycket att komma med.

Batman Begins är ett ambitiöst försök att återupprätta figuren Läderlappens heder, att bygga ett nytt fundament för en ny räcka bästsäljande seriehjältefilmer.

Slutintrycket är godkänt, men utan guldstjärna i kanten.

Superhjältar av Läderlappens kaliber har vi rätt att kräva mer av än svindyr, schablonmålad sommaraction. Vi har rätt att kräva själ, hjärta och originalitet. Varor som Batman Begins lider viss brist på.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons