Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få besökare på nykter festival

/
  • Under tak. De flesta i publiken tog skydd mot regnet under det uppsatta taket.  Foto: Kjell Jansson
  • Samspelt duo.Therese Hercules och Binge Grönoset sjunger The Rose av Amanda McBroom.  Foto: Kjell Jansson
  • ideellt arbete. Andreas Harris, 23, och Jenny Wikström, 22, från Borlänge värmde sig framför brasan.  Foto: Kjell Jansson
  • Tomt. En ensam person sitter längst fram under ett paraply och lyssnar på musiken.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Klockan är 18.30. Det regnar över sjön Vällan. Den gråa himlen sträcker sig över de mjuka kullarna på andra sidan vattnet. Knappt 20 personer har letat sig till Lilltorpet denna fredag kväll.

Festivalen inleds med bluesbandet T Karoshi & The Harmageddon.

- Regnet väljer vi att kalla tacksamhetsregn. Det är för oss som inte missbrukar alkohol och droger, säger frontfiguren Tommy Johansson. Han är en av de nyktra missbrukare som ligger bakom arrangemanget.

Bandet är samspelt och de sorgsna tonerna speglar det blöta sensommarvädret. Några ungdomar sitter och leker med sina mobiltelefoner. En ensam man sitter under ett paraply längst fram vid Stora scenen.

Duon Therese Hercules och Binge Grönoset är näst ut. De sjunger The Rose av Amanda McBroom ackompanjerade på piano.

- Den här låten tillägnas Bette Midler och alla andra kvinnor som avlidigt på grund av missbruk eller beroende, säger Therese Hercules som även är vice ordförande i IOGT-NTO i Falun.

Publiken applåderar och visslar när de sjungit klart.

15 personer jobbar ideellt under helgen. Allt överskott går till kulturverksamhet för barn och ungdomar som behöver stöd och uppmuntran. Två volontärarbetare är Andreas Harris och Jenny Wikström.

- Jag tycker det här en bra grej som nykterhetsrörelsen gör. Jag brukar jobba ideellt för jag tycker det är viktigt och samtidigt är det ju kul att vara här, säger Andreas Harris.

- Det är alldeles för få nyktra tillställningar. Det är ju roligt att umgås utan alkohol och droger, säger Jenny Wikström.

Namnet Slaggsten, tungmetall och rödfärg är till minne av Koppargruvans arbetare och en påminnelse om de tuffa förhållandena de levde i.

Fredagens band var: Lamine Cissokho, Babylon Blues Band, Dotty Blue, Eamonn O'Reilly, Lamine Cissokho, Sofie Wiklund, T Karoshi & The Harmageddon Band och The Hassle.

Mer läsning

Annons