Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extraföreställning av Ondskan

Annons

Boken kommer ständigt ut i nya upplagor och i höstas kom filmatiseringen. Benny Haag gav sin dramatisering på Dramaten 507 gånger under en femårsperiod och har fått mycket goda recensioner.

I tidningens recension i höstas, med anledning av uppsättningar i Hedemora, Malung och Älvdalen under september och oktober, skrev recensenten att "Haag är inte lika förtärande tät i sitt skådespeleri hela pjäsen, men han vet precis hur han ska dra åt tumskruvarna under de starkaste avsnitten."

Det är en pjäs som komplicerar våldets logik, men som möjligen är alltför full av maximer. För den namnlöse pojken i berättelsens centrum är inte alltigenom god, även om han har agan under uppväxten som god förklaring till sitt agerande.

"Visst finns starka porträtt av översittarna, våldsverkarna, men pjäsen problematiserar i första hand systemet i sig - det som låter förtryckare och förtryckta byta plats. När nykomlingarna på Stjärnberg lidit sina första år, växer de ju senare till sig och blir själva dem som får slå, hunsa och förnedra."

I och med extraföreställningen på Dalateatern ger Benny Haag den en timme och tio minuter långa Ondskan vid två tillfällen samma dag.

Mer läsning

Annons