Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Existentiell filmfestival i Dalarna

Annons

Arrangör är Tomas Axelson, doktorand och medielärare på högskolan. Tanken på festivalen kom till honom under Göteborgs filmfestival för ett par år sedan. En splittrad och tröttande festival. Han kände sig frustrerad och ville helt enkelt göra något mer djuplodande kring ämnet film.

Och nu har han alltså arrangerat en två-dagars festival med filmer som Pale Rider, Bringing out the Dead, och seminarier som Förtivlan som frälsning - Fight Club som postmodern askes.

Tonvikten ligger på populärkulturell film och hur de kan förstås med livsavgörande frågor för ögonen. Bland föreläsarna återfinns professorn i filmvetenskap Astrid Söderbergh Widding och Malin Lind Lagerlöf som skrev filmen "Vägen ut".

Inte helt oväntat när de existentiella frågorna är på tapeten, så är flertalet av deltagarna teologer och kyrkligt aktiva. Frikyrkliga studieförbundet är medarrangörer och ett flertal psykologer från den kristna S:t Lukas-stiftelsen medverkar.

- Jo, det är ganska givet, säger Tomas Axelson som själv kommer att hålla ett seminarium under temat "Frihetshjältar, messiasgestalter och befrielsestrategier".

- Men det är ju inte konfessionellt på något sätt, det aktar vi oss för.

Filmerna handlar om människor i väldigt trängda situationer som hittar en väg till befrielse. Det är inte så platt, men visst kan man hitta religiösa paralleller. Det är allmänmänskliga frågor, frågor även teologer jobbar med.

- Det är inte meningen att festivalen ska lämna några svar. Den ska bjuda in till djupare samtal, till sökande och diskussioner om värderingar.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons