Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Taube i lyxförpackning

Annons

Trots att han skivdebuterade sent, som 31-åring, höll han ett fast grepp om svenska hjärtan i ett halvt sekel. Han fortsatte efter sin död och fortsätter ännu.

Det är exakt tjugo år sedan en lp-box med samma titel, och i stort sett samma material, gavs ut av skivbolaget EMI. Initiativtagare då som nu: Kjell Andersson.

-Den boxen kom precis när lp-skivan höll på att dö ut, så den blev gammal på ett par år. Sedan dess har jag drömt om att göra om det med dagens resurser för ljud och design, säger Kjell Andersson.

Priset i handeln är från ungefär 850 kronor.

För att hitta material till boxen har Kjell Andersson bland annat suttit på Taubearkivet i Göteborg, gått igenom foton på bildbyråerna och letat Taubemålningar på Moderna museet i Stockholm där Taubes dotterdotter är intendent.

-Parallellt med vårt jobb har en ljudtekniker restaurerat ljudet på Abbey Road-studion i London. Mer än hälften av sångerna har bara gamla 78-varvare som original. För att hitta en av skivorna var vi tvungna att vända oss till en samlare i Jämtland och sedan spela av skivan i den lokala radiostudion.

Taube är mycket mer än ljud. I boxen finns en hundrasidig bok, skriven av författaren Mikael Timm som 1998 gav ut biografin Evert Taube - Livet som konst, konsten som liv.

- Taube hade en sen kurva, han var i högform när han var mellan 60 och 75; det var då han gjorde de radioinspelningar som finns i boxen. Han ville höja sin litterära nivå, skrev bättre texter, och när den unga generationen började uppskatta honom piggnade han verkligen till, säger Timm.

Frågan är om dagens unga, vid sidan av Håkan Hellström, också har någon relation till Evert Taube eller om boxen bara blir julklapp till pappa.

Kjell Andersson ser fler Evert Taube-projekt framför sig. Han diskuterar med Sven-Bertil Taube om en ny skiva med de många Taubevisor som hittills bara finns nedskrivna. Han funderar också på att ge ut fler radioinspelningar. Men önskedrömmen, säger han, är en stor trilogi där boxen är första delen.

- Jag skulle gärna se en konstbok med Taubes teckningar och skisser, det skulle i så fall ske i samarbete med Bonniers och Moderna museet. Och så vore det trevligt att få med Bonniers på en stor prosasamling. Det finns mycket att gräva i.

ERIK HELMERSON

Mer läsning

Annons