Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etta på bästalistan

Annons

På min Nick Hornby-lista över tidernas bästa svenska thrillers hade jag som etta förra årets Män som hatar kvinnor, första delen i Stieg Larssons postumt utgivna Millennium-trilogi.

Nu är den tvåa.

Jo, det är sant, fortsättningen är snäppet bättre. För det fanns faktiskt ett fel med första delen.

Den hade för få scener med Lisbeth Salander.

I del två, Flickan som lekte med elden, står hon - tack så mycket - i fokus.

Efter det här tävlar Salander om att vara kriminallitteraturens mest karismatiska hjälte.

Satt under förmyndarskap, halvannan meter lång, snudd på anorektisk, kraftigt tatuerad, piercad i näsa och ögonbryn. Uppträder mot omvärlden med närmast autistisk ointresse men håller sig med moralbegrepp som i vissa lägen gör henne till en kvinnlig hämnare à la Helen Zahavis Dirty weekend - en jävla helg.

Och hon är begåvad på geninivå. Världens bästa datahacker, fotografiskt minne, roar sig med att lösa små matematiska gåtor som Fermats.

En miljöskadad bartender skulle beskriva henne som en busgrogg blandad på lika delar Pippi Långstrump, Nancy Spungen och Nikita.

En del bartenders lägger till några droppar Aspergers syndrom. Men det är omtvistat.

I Larssons andra raka uppvisning i lekfull men stilfull thrillerkonst börjar det med att Salander sitter under ett parasoll på en ö i Karibiska havet.

Hon dricker drinkar, röker jointar, roar sig om nätterna med en tonårig pojke.

Så kan hon ha det resten av livet. Medan hon hjälpte journalisten Mikael Blomkvist med research i första delen såg hon ju till att få råd med det.

Snart ska hon dock hängas ut på kvällstidningslöpen som psyksjuk trippelmördare och bli Sveriges mest fruktade och jagade kvinna.

Även om romanens baksidestext avslöjar varför vill jag inte göra det, bara säga att det har att göra med att Blomkvists tidning, Millennium, står i begrepp att publicera ett stort avslöjande om sexhandel där personer med höga positioner i samhället pekas ut.

Skyll dig själv om du inte hänger med, när en djävulskt förbannad Salander - uppbackad på distans av "Kalle Jävla Blomkvist"- utrustad med tårgaspatroner, elpistol och sin magiska PowerBook, ger sig ut på en grym jakt efter sitt eget mörka förflutna.

Var Stieg Larssons tredje manusbunt av samma kaliber som de två första - ja, då kommer Millenniumtrilogin att k-märkas.

THOMAS HALVARSSON

Mer läsning

Annons