Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vinnarlag i Ejendals arena

Annons

Det här var den 13:e av 21 julkonserter som börjde i Luleå den 25 november och som avslutas med två föreställningar i Stockholm den 19 och 20 december.

Sanna Nielsen var den klart lysande stjärnan i ishallen. Full poäng skulle man kunna säga. Sanna med sin fantastiska röst, är kanske just nu den mest folkkära artisten på sånghimlen.

Sanna har ett stort register, hennes röst passar lika bra till stillsamma julsånger, som Ave Maria, Gläns över sjö och strand, till ett mera rockigt julmedley.

Bäst var hon i Rör vid min själ där den svenska texten är skriven av Åsa Jinder, stämningsfullt och vackert så det förslog.

Lasse Berghagen, ny i det här sammanhanget, bjöd på några av sina egna låtar, bland andra Morfar, som är klockren.

Och den gamla allsångsledaren Berghagen kunde förstås inte låta bli att bjuda på en klassisk allsångsmelodi, Sträck ut din hand. Publiken stod upp och höll varandra i handen.

Orsa spelmän fortsatte med en allsångstävling i julsånger. Lasse Berghagen kom in med sin blå allsångkavaj som Perra Moreus fick låna för att komma i rätt stämning som allsångsledare. Och precis som på allsång på Skansen vandrade Sanna, Kalle, Bengan och Lasse ner bland publiken med mikrofonerna i högst hugg.

Berghagen passade också på att spexa lite med Kalle Moraeus.

- Kalle, jag är längre än dig fast jag sitter, konstaterade Berghagen. Det är för att jag är nyklippt, kontrade Kalle under publikens jubel.

Kalle Moraeus är ett proffs som kan roa publiken, spelman, sångare och estradör på en och samma gång.

Kompisen Bengan Jansson är ju mest känd som dragspelare. Men Bengan kan mer än så, killen kan sjunga också. Det visade han bland annat i en gammal Nat King Cole-låt tillsammans med orkersterkillar i Norénkören, en vinterblek Delta Rythmen Boys-kopia med nyskriven text med anspelning på julen.

Orsa Spelmän fortsätter att göra folkmusiken tillgänglig för en allt bredare publik. Det är fart, och fläkt i musikvalet.

Orkester och kör under ledning av Johan Granström, bidrog till den fina julstämningen.

Det enda man kan klaga på är att konserten var ovanligt lång och att mellansnacket i bland hade tendens att bli alldeles för långdraget.

Däremot är Ejendals arena en förträfflig konsertlokal.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons