Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ufo i Fagersta

Annons

böcker |

ITALIENAREN

Sven Olov Karlsson

Natur och Kultur

Men ryktet om dess död torde vara betydligt överdrivet - än så länge finns landsbygden kvar liksom dess berättare.

En av de unga som förutom Lotass för glesbygdens talan vidare i litteraturen är Sven Olov Karlsson, född 1971 och uppvuxen i Norberg. Han arbetar som journalist och har just debuterat med romanen "Italienaren", som tilldrar sig i byn Ålsvarta med omnejd, någonstans i trakterna mellan Västerfärnebo och Karbenning - en västmanländsk bergslagsbygd som, mot alla odds, kämpar för sin överlevnad.

Romanens huvudperson Italienaren, som fått sitt tillnamn på grund av sitt sydländska utseende, är representativ för många svenskar i dagens glesbygds-Sverige. Föräldrahemmet torpet Sveddet han ärvt är just inte större än "ett frimärke åkerjord och två frimärken skog". För att klara ekonomin skumpar han sex mil om dagen i en gammal Volvo fram och åter mellan hemmet och Fagersta där han i ett dieselstinkande garage jobbar med länsbussarnas underreden och har ådragit sig asbestskador. En kraftkarl och tusenkonstnär som klarar det mesta - men när han är i 60-årsåldern hinner cancern ifatt honom och hårdingen som gjort dubbla skift hemma på torpet och på jobbet orkar till slut knappt bre en smörgås.

De bägge sönerna är av vekare sort, den äldste Peter ska väl ta över men utan större entusiasm, till slut hamnar han i stället på journalistlinjen på en folkhögskola. Fadern är klok nog att låta honom gå sin egen väg - utan inslag av yvigt känslosvall har de för övrigt ett ömsint och fint förhållande som i förfädernas generationer nog inte hörde till vanligheterna.

Romanen är också en släkt- och bygdekrönika som börjar vid förra seklets början och benar ut sig årtiondena framöver - någon gång associerar man i riktning mot de isländska släktsagorna i redogörelsen för de människor i det förflutna som byggde grundvalarna till välfärden. Här finner vi till exempel morbror Konrad som fick upp hästen ur vaken och sedan som om ingenting hänt fortsatte timmerkörningen till dagens slut - liksom Italienarens mor Anna, en likaledes tuff kvinna som närapå bragte en ovälkommen friare om livet.

I likhet med Italienaren hade hon själsgåvor utöver det vanliga - men liksom för så många andra studiebegåvade ungdomar på den tiden var det en självklarhet att ta vid hemma och föra ansvaret och plikterna vidare tills man stupade över yxan eller spaden.

Först för de generationer som föddes på 50-talet och därefter öppnade sig världen på allvar. Det var också ett annat Bergslagen än förfädernas som de unga fick ta över. Visserligen fanns väl lite av "folkvisesorgen" kvar och dimman kröp över ängarna som den alltid gjort men i Italienarens och hans söners motoriserade Bergslagen "doftar tussilagon diesel och berghällarna blänker som spillolja" - bakom snart sagt varje lada finns ett upplag av skrotbilar som son och sonson mekat med sedan de var i koltåldern och därefter i tonåren fört fram i våldsam hastighet på de krokiga västmanländska vägarna.

Här finns gott om initierade anvisningar för reparationer av dessa rishögar. Dessutom torde det vara första gången ett ufo och dess besättning dyker upp i den här genren, kommen från en planet belägen 233 000 ljusår från jorden. Vad de nu hade med Italienaren att göra.

Sammantaget en bok präglad av värme, humor och berättarglädje och det är uppenbart att Karlsson med denna sin debutroman på ett övertygande sätt skrivit in sig i traditionen av svenska landsbygdsskildringar.

ARNE SÄLL

Mer läsning

Annons