Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett smörgåsbord av katastrofer

Annons

Katastroffilmer handlar om att ta ett tänkbart scenario och vrida till det några varv extra - vulkaner, brinnande skyskrapor, stormar måste löpa amok.

När ämnet är växthuseffekten så duger det alltså inte att klimatförändringarna tar hundra år, även om det i det stora perspektivet naturligtvis är rasande snabbt.

För att inte huvudpersonen ska hinna dö av ålder krävs mer dramatik.

I Day after tomorrow tar det några veckor för havsströmmarna i Atlanten att vända och för en ny istid att lägga sig över halva jorden. Innan dess har det också hunnit regna hagel i Japan och blåsa orkan i Los Angeles. Ett riktigt katastrofsmörgåsbord.

Andra nödvändiga ingredienser i en katastroffilm är oförstående chefer och myndigheter som stoppar huvudet i sanden, i det här fallet finns strutsarna på högsta nivå och det är naturligtvis bara alltför likt verkligheten.

Den som skulle kunna säga "vad var det jag sa" är i den här filmen Dennis Quaid, som spelar klimatforskaren som får regeringens öra när snön redan lagt sig. Han är dessutom personligen berörd eftersom hans son är insnöad i New York.

Tyvärr är det en ganska seg historia, trots en del hisnande scener när New York fylls med vatten, som sedan fryser (ja, frihetsgudinnan är täckt av is...). Filmens sensmoral är naturligtvis också lovvärd.

Skalar man bort all kvasivetenskap, all sentimental gegga och en hög med osannolika detaljer så landar man faktiskt in i något så ovanligt som en Hollywoodfilm som i grunden ifrågasätter hela västvärldens livsstil - i synnerhet USA:s. Och där amerikanarna lär sig ödmjukhet på kuppen när de tvingas fly över gränsen till Mexiko.

I detta finns egentligen större politisk sprängkraft än hos Michael Moore.

Det ironiska är naturligtvis att merparten av den amerikanska publiken efter filmens slut kommer att åka hem i sina jättestora bilar, eftersom biografen troligen flyttat ut till något jättekomplex utanför stan.

Slurp i tanken, känn havsströmmarna vända.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons