Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt lyckat återtåg

Annons

MusikDet var tre år sedan julshowtraditionen lades i malpåse. Nu har den återuppstått, på ny plats och med ett annorlunda avstamp. Ja, det handlar förstås fortfarande om barbershop med glimten i ögat, ljuva sångstämmor och mullrande basar.

Men det är en saltare uppsättning än förväntat, med ett minimum av sliskig Disneyjul. Bara ett par bisarra ankor och jordekorrar passerar revy. Särskilt mycket julstämning finns det faktiskt inte med över huvud taget.

Men jag klagar inte. En Sagolik Show är en lyckträff, med originella låtval, underfundiga översättningar, välsjungande körer och bra arrangemang.

Allt utspelar sig på en tågstation som, på grund av en ond fe, plågas av ständiga förseningar. Dekor och kostymer andas "när farfar var ung" och bland karaktärerna kan man se Charlie Chaplin, hårdkokta gangsters och Harry Potter med en uggla i en bur.

Den goda fen dyker också upp emellanåt, som en färgklick, och ställer allt till rätta, ibland medelst allsång.

Den röda tråden är tämligen löst knuten, men föreställningen håller ändå ihop och numren skiftar smidigt.

Tempot är långt ifrån stressigt, men vad annat kan man vänta sig i en väntsal.

Enstaka nummer höjer temperaturen, som Rocking this X-mas, WhoÕs the man och Uggla-pastischen Kung på spåren.

Vissa saker kanske känns lite omotiverade, som Pink Panther-dansnumret eller för all del Harry Potter, men helheten imponerar. Man satsar också på en gemytlig stämning snarare än asgarv.

Sångkvintetten SADAP (stationspersonalen), aspirerade på att vara en lokal Real Group, och stod för några vältrimmade nummer, bland annat Glenn Millers Take the a-train och Nygammal vals.

Andra guldkorn är de pigga gamlingarna i Åldersnoja (When IÕm 64) och ett snyggt ihopsytt medley med "tjejlåtar".

Det kanske finns de som vill ha mer fluff, spektakel och prasslande julpapper, men ibland räcker det med småmys och skönsång.

Och tåget kommer till slut.

Fotnot: En Sagolik Show ges även i dag och i morgon.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons