Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt Asien i Leksands kulturhus

Annons

Båda har genom sina omfattande resor följt utvecklingen sedan 1968. Med förvåning och hoppfullhet skildrar de mötet med dagens Indien, Kina och Japan.

Aldrig tidigare i historien har så många människors vardag och tänkesätt förändrats så mycket och så snabbt som under de senaste årtiondena i Asien.

Utställningen "I Asiens tid" har mottagits med stort intresse vart den än kommit. Nu visas den i Leksands kulturhus.

Det mest oväntade med Asiens utveckling är inte den ekonomiska tillväxten eller den allt högre medellivslängden. Det mest överraskande är den mentala förändringen. Den totalt förändrade synen på jaget och de egna möjligheterna.

Det speglas i bilderna. Mitt i utställningsrummet hänger ett jättefotografi med en skrattande indisk pojke, som en symbol för en ny tid, en ny attityd.

1978 fotograferade Stig T. Karlsson bybor i kinesiska folkkommunen Nan Kung Lung Koa, idel grådaskiga arbetare i Mao-uniform. 1999 poserade deras barn i modern designinramning framför DVD-apparater med 32 kanaler.

Andelen fattiga i Kina minskade från 62 till 35 procent sedan 1966. Svinuppfödaren Tao Hua Lin i Hunan talar om en mental förändring:

"Förra gången ni var här var folks tankar och sinnen slutna, bundna. Den stora förändringen kom 1982 när jorden delades ut till varje familj. Friheten kom till oss. Man kan tänka själv. Nu kan man bli rik om man är duktig."

Var femte kines är fortfarande fattig, men enligt FK-rapporter arbetade sig under 90-talet nästan 100 miljoner kineser upp ur fattigdomen.

Lasse Berg och Stig T. Karlsson är välinformerade om tredje världen, de har varit där och de har läst statistik. Det är perverst att en miljard människor fortfarande lever i svår fattigdom, menar de.

Det hoppfulla är att fler kräver en bättre värld.

Texterna som ledsagar bilderna berättar om möten med människor, då och nu. Ögonblicksbilder, dialoger, fakta och reflexioner.

De tre besök de gjorde i Makhaupu i norra Indien illustrerar en utveckling. 1968 möttes besökarna av apati. Kvinnor och barn satt orörliga med flugor i ögonen. 13 år senare konstaterar de att fler barn går i skolan, det finns fler radioapparater och fler cyklar. Men egentligen märktes inget välstånd.

Förändringen är slående 1998 då bybor brinner av iver att visa allt nytt. Vitrappade nybyggda tegelhus, gränder utan smuts, många har lyckats lösa in sina lån. Ingen blygsel märks. Alla vet hur världen utanför ser ut, i tv-nyheterna följer byborna rapporterna från Bosnien och andra håll.

Det finns problem Berg och Karlsson inte ens snuddar vid, såsom den växande sexslavhandeln. Men däremot antyds, att det också finns de som oroas. Tempot är så högt att man inte hinner umgås, klagar någon. Ett pensionärspar framför tv:n förundras över Västvärldens kvinnokroppsfixering.

I Japan har svåra identitetsproblem uppstått efter det ekonomiska undrets kollaps. Var låg felet? Tappade landet sin värdighet och kultur i ivern att imitera väst? frågar man bland annat.

Men nya generationen kvinnor ser inte så gärna bakåt.

"Livets mening är inte bara att offra", säger en ung japanska, fast besluten att undvika mödragenerationens kvinnofälla framför andra - ödmjukheten.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons