Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett magasin för kultur

/
  • Konstentreprenör. Inbjudne konstprofilen Sune Nordgren manade Kulturföreningen Magasinet att sätta ribban högt men satsa på lokal medverkan.

Annons

Magasinet i Falun ska förvandlas från ett 1250 kvm stort godsmagasin med sporadiska evenemang till en öppen kulturmötesplats och ett kreativt laboratorium för allehanda kulturutövare.

Det är förhoppningen hos Kulturföreningen Magasinet, som menar att byggnadens rymd och råhet skapar de rätta förutsättningarna för en annorlunda experimentell miljö.

På tisdagen arrangerades ett möte där de generöst tilltagna idéerna ventilerades inför inbjudna från bl a näringsliv, politik, skola och kultur.

Som särskild gäst deltog konstprofilen Sune Nordgren, som berättade om sina erfarenheter av att etablera och driva konstverksamhet inom och utom vårt lands gränser. Hans arbete med att förvandla en gammal kvarn i Gateshead i England till ett centrum för nutidskonst gjorde Baltic Center for Contemporary Art till ett begrepp.

- Lägg ribban högt, var Sune Nordgrens råd till projektledarna. Men samtidigt som han manade till satsningar som kan slå även en rikspublik med häpnad, så poängterade han att man inte kan lyckas om man inte får den lokala publiken med sig.

- Popularisera inte, ge utmaningar och upplevelser som får dem att komma tillbaka.

Magasinet lämpar sig nog allra bäst för okonventionella evenemang som musik och gränsöverskridande evenemang som performance, trodde Sune Nordgren.

Och det är också vad Kulturföreningen Magasinet är inne på, förklarade kvällens värd Mats Omne, som varit i huset sedan 1991 och som haft visioner om ett kulturhus i många år tillsammans med bland andra Magdalena Nord Omne.

Flera kreativa uttryckssätt ska få plats under Magasinets enorma tak - konserter, utställningar, installationer, teater, dans, happenings, work shops med mera.

Efter att fler samarbetspartnars kommit till och sedan EU Mål 2 norra är medfinansiär har kulturföreningen kunnat anställa en projektledare på halvtid - Åsa Andersson Broms, konstnär med rötter i Borlänge, som också är lärare i digitala medier på Konsthögskolan i Stockholm.

- Kultur genererar pengar, men också optimism till en region, sade Sune Nordgren, som för tillfället är engagerad i att bygga upp Kivik Art Center på Österlen. Där arbetar man just med att få med sig de kreativa lokala entusiasterna.

- Det är inte möjligt att enbart med offentliga medel bygga en kulturscen, därtill behövs medel från många håll, inte minst privata investerare.

Mötet gick ut på att entusiasmera människor, företag och organisationer i regionen att engagera sig i Magasinets utveckling.

Det finns redan en arkitektonisk vision för hur Magasinet skulle kunna te sig i framtiden. Falubördiga arkitekten Jani Kristoffersen och hans kompanjon Andreas Ferm på Directive Design Arkitektur presenterade en spännande modell.

Terasslandskap av trappor runt huset med många sittplatser ska markera en social atmosfär, som sedan fortsätter genom två breda entrédörrar. Rummets monumentalitet gör att man kan visa riktigt stora utställningar och två gallerirum på sidorna kompletterar med plats för mindre evenemang eller work shops.

Mer läsning

Annons