Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lysande ödesdrama med humor

Annons

Litteratur | Roman

Middlesex

Jeffrey Eugenides

Norstedts

Förtrollande, frän, uppsluppen och genomskådande är Jeffrey Eugenides roman Middlesex. Inte konstigt att han fick Pulizerpriset för den. Mot bakgrund av några av 1900-talets omstörtande händelser målar han en grekisk-amerikansk familjs historia, skuggad av incest och av de genernas spratt människan är utsatt för.

Naket flammar känslorna hos den unga Desdemona på Olympos bergssluttning och hos den bror hon älskar och gifter sig med. Fördrivna av turkarna och svikna av världen och sina egna lyckas de två ungdomarna med falska identiteter fly från den massaker som går över deras hemtrakter. De utvandrar till Amerika och Detroit.

Ett av deras barnbarn, Calliope, föds som hermafrodit och blir den som får umgälla deras skuld. Hon uppfostras som flicka men i samband med puberteten går det uppskakande faktum att hon egentligen är man inte längre att förneka. Hon låter klippa det hår hon gömt sig i och förvandlas till gossen Cal.

Den kärleksfullhet och gudabenådade humor med vilken Eugenides berättar sin historia gör att man faller i vild förälskelse med hans personer.

Sönderslitna eller vaggade av de erfarenheter och minnen som är deras lever de sina alldeles normala men likafullt uppseendeväckande liv och man känner för dem och köper deras bevekelsegrunder.

Desdemonas obotliga hemlängtan och aldrig avtagande skräck för vad kärleken till brodern ska ha för pris. Dennes vinglande på lagens gränser tills upprepade slaganfall kedjar honom, Calliopes hjärtskärande försök att fejka menstruationer, allt skildras så att det som är mänskligt i människan aldrig skyms.

Samtidigt har man vansinnigt roligt. Hur ofta händer det, när man läser en tegelsten?

Den som berättar är flickan Calliope alias pojken Cal. Hennes/hans dröm var en gång att kunna skriva en bok som kunde infogas bland de stora klassikerna. En sådan bok har Jeffrey Eugenides skrivit. Hans Middlesex är ett ödesdrama i klass med de gamla grekernas.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons