Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyckat år för Sofia

Annons

Svarta ballader kom förra våren och många tilltalades av Sofia Karlssons sätt att tolka den folkkäre diktaren.

-Jag vet inte varför den gått så bra. Det är väl för att jag älskar musik och tycker att det är roligt att sjunga Dan Andersson. Och så är jag ganska begåvad på att omge mig med bra folk, säger Sofia Karlsson blygsamt.

-Sedan finns ett behov av bra sånger och bra texter.

Den senaste tiden har det grasserat en debatt i Dalarna och annorstädes om Dan Andersson. Bland annat tyckte Mikael Wiehe att hans dikter är sentimentalt skit. Sofia Karlsson har inte följt debatten så noga.

-Men han behöver ju inte sjunga Dan Andersson och det är mest synd för honom.

Men Wiehe har vissa poänger, menar Sofia Karlsson. Allt handlar om vilken sida av Dan Andersson man väljer att fokusera på.

-Man kan lyfta fram det sentimentala. Jag tycker att han ligger på gränsen mellan vackert och sentimentalt. Mitt mål har varit att lyfta fram det mörka, allmänmänskliga och jordnära. Jag har valt dikter väldigt noggrant också. Jag tycker inte att alla hans dikter är bra. Man undrar hur hans utveckling sett ut om han fått leva i fyrtio år till.

Sofia Karlsson planerar att turnera hela året med Dan Andersson-materialet och återkommer bland annat till Dan Anderssonveckan i sommar. Några andra framtidsprojekt har hon inte i bakhuvudet.

-Jag tar en sak i taget. Musik måste få ta tid - det tog flera år att göra Svarta ballader. Jag tycker man kan släppa en soloskiva var femte år. När något har gått bra så vill folk att man ska göra något bra igen, fort. Men jag vill inte och tänker inte strategiskt på det sättet.

På turnén medverkar Esbjörn Hazelius, mandola, fiol, Roger Tallroth, gitarr och Olle Linder, bas.

De kommer även att spela några Dan Andersson-låtar som inte är med på skivan, bland annat Spelmannen.

-Vi kanske drar några polskor också.

Fakta

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons