Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett herrans liv på biblioteket

Annons

De 40 medverkande konstnärerna har skapat högst personliga bilder utifrån ett gemensamt tema, gamla testamentet.

Det var inte alla av konstnärerna i Graphic studio som hade sin bibel i färskt minne, men Chester Beatty-biblioteket är också Irlands främsta galleri med en berömd samling historisk grafik och gamla handskrifter de kunde inspireras av.

Det har blivit en givande dialog mellan nytt och gammalt.

Motiven präglas av stor konstnärlig frihet och variation.

Här finns alla uttryck från det poetiskt högstämda till respektlösa skämtteckningar eller rena abstraktioner. Flera leker med stilbrott och tar, likt Bellman, fasta på humorn i vissa berättelser, som den om Susanna i badet. Andrew Folan har roat sig med att vända på rollerna och sätta Susanna som tittare i de liderliga gubbarnas ställe.

- Man skulle också kunna översätta Holy show med Ett herrans liv, säger länets konstkonsulent Jordi Arkö, som bidragit till att utställningen kunnat lånas in.

Vår tids bildspråk gjuter nytt liv i de urgamla myterna.

De irländska konstnärerna har tagit alla möjliga tekniker i anspråk, alltifrån träsnitt och screentryck till bläckstråleutskrifter och fotokollage.

Den hebreiska bibelns gamla testament är bas för både judendomen och kristendomen och har haft stor betydelse för Västerlandets utveckling. Inte minst har skriftens rikedom på både världsliga och heliga berättelser och det mustiga och färgstarka språket inspirerat författare och konstnärer i alla tider.

Utställningens kändis är Patrick Scott, nu över 80 år. Han medverkar med en guldskimrande abstraktion kring temat Gud skapade ljuset på himlavalvet. Den hänger i Galleri hörnan. Många av verken har också fått plats i bibliotekets ljushall.

- Samarbetet mellan kulturella genrer och institutioner, som bibliotek och konstutställningslokaler, är värt att utveckla ytterligare, tycker Jordi Arkö.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons