Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fat för handen

Annons

Men när den holländska designern Hella Jongerius började skissa på detta, tänkte hon sig ett tvättställ som skulle vara mjukt och formbart. Ett tvättställ gjort i ett tunt plastmaterial, så att man på trånga toaletter skulle kunna trycka in formen och pressa handfatet åt sidan.

Själv kallar hon denna designidé för "smutsig realism". I stället för att utgå från formen eller föremålet i design, utgår hon från de sociala och mänskliga effekterna av design. Alltså, vad som händer på en trång toalett i stället för att tänka på vad som borde finnas där.

Hella Jongerius slog igenom i början av 90-talet. Hon deltog i ett holländskt designkollektiv som kallades Droog Design, och som fick kolossal uppmärksamhet på internationella mässor och utställningar. Droog arbetade med restföremål i sin design, som till exempel drivved eller gamla avlagda industriföremål.

I dag driver Hella Jongerius sin egen designstudio, och är fortsatt intresserad av materialens inneboende karaktär. Hon försöker ständigt flytta fram gränserna för vad som räknas som industridesign och vad som räknas till hantverk. Man kanske kan säga att hon rationaliserar hantverket samtidigt som hon individualiserar industrin.

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons