Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett diktat tvärsnitt genom vuxenvärldens Finspång

Annons

böcker | roman

En djävla vinter

Hans Gunnarsson

Bonniers

En frånskild, alkoholiserad före detta bagare, en för jämnan småilsken butikschef, en taxichaufför som smugglar svartsprit, en rasistisk gubbe som grinigt betraktar sin omvärld från köksfönstret - ett tvärsnitt genom vuxenvärldens Finspång vid 1980-talets mitt, som den ter sig i Hans Gunnarssons diktade värld.

I vad mån den nu är diktad; huvudpersonen, den 21-årige Gunnar Hanssons tillvaro som den framstår i Gunnarssons senaste bok En djävla vinter känns in på bara benen självupplevd.

Gunnar vantrivs med tillvaron i största allmänhet och i synnerhet med sitt jobb som frukt- och grönsaksansvarig på U-livs varifrån han sjukskriver sig så ofta han känner sig det minsta krasslig, och det gör han ofta.

Fritiden tillbringar han i sällskap med polarna Janne, Reine och Ryd med flera under desperata försök att ge innehåll åt tristessen. De käkar pizza, pimplar vin, spisar musik och tar sig till helgen minst en rejäl fylla på Hotellet, ortens nöjescentrum, medan de oftast förgäves spanar efter tjejer och ältar problemet "vad är det för fel på mig?" under avlyssnande av Wilmer X och andra musikaliska guruer. För Gunnars del går det mesta snett i den vägen, han lyckas inte fånga vare sig tvåbarnsmamman Anna eller drömflickan Elisabeth och ger till slut upp.

Vad som driver honom att leva vidare är en desperat längtan att komma bort från Finspång. Han funderar på vidare utbildning, startar en läsecirkel som självdör efter ett tag, köper en utrangerad skrivmaskin av märket Olympia där han får sporadiska utlopp för sina diffusa författardrömmar.

Vuxenvärlden ger han inte mycket för sedan han mist sina föräldrar i en trafikolycka - den ende han kan anförtro sig åt är den gamle bagaren Styrén som lyssnar och förstår och frikostigt bjuder på sina hemmabrygder, den ena kärvare än den andra.

Kort sagt en djävla vinter för en yngling som har svårt att anpassa sig i tillvaron, men mot slutet av denna vinter vaknar både han själv och hela Sverige en morgon i chocken efter Palmemordet. En händelse som sätter i gång många oväntade reaktioner i människors inre och någonstans anar man "att det här är början på någe riktigt jävla elakt".

Gunnar fyller 22 samma vecka och känner att uppbrottet är oundvikligt om han inte ska gå under. Men det får vi inte läsa om i den här romanen, förhoppningsvis i nästa.

En djävla vinter är en uppfriskande läsupplevelse med humor och värme i skildringen av småstadstristessen, inte minst genom de slagfärdiga dialogerna som på kornet gestaltar de trånande ynglingarnas uttråkade nonchalans. Gunnarsson är tidigare känd som novellist. Den uppmärksammade filmen Leva livet baserar sig på hans bägge första böcker.

ARNE SÄLL

Mer läsning

Annons