Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett älskat fjäderfä

Annons

Kalle Anka dök för första gången upp den 9 juni 1934 i den tecknade kortfilmen The wise little hen. Där hade han bara en biroll, men snart steg han fram som en av de stora personligheterna i Walt Disneys djurpark.

Det var som filmstjärna han började karriären. Redan under sitt första år fick han en egen film, Orphan's benefit, där han visade sitt rätta jag. Det uppblåsta egot och det heta temperamentet utsatte honom för ständiga missöden.

I september 1948 kom den första serietidningen Kalle Anka & Co i Sverige. Även om Disneyfigurerna var kända här tidigare var det med serietidningen som de tog steget in i den svenska kulturen på allvar.

Det var Walt Disney som skapade Kalle Anka, men det var en annan legend i serievärlden som uppfostrade Kalle Anka och gjorde anka och medelklassman av honom - Carl Barks.

Bland världens Kalle Anka-fans är Barks gud. Serierna han skapade 1943-1966 har aldrig överträffats. Det var han som mejslade ut de raffinerade förhållandena mellan Kalle och hans släktingar. Han gav också Kalle goda egenskaper som driftighet, äventyrslystnad och fantasifullhet.

Barks såg till att Kalle blev något mer än en genomsnittlig medelklassamerikan placerad i en hängmatta i villaträdgården. I de bästa äventyren gav sig han och hans vänner ut i världen på jakt efter Eldorado, De vises sten och andra mytiska skatter.

Kalle hade sin storhetstid som 50-talsanka, men klarar av att vara 2000-talsmedborgare med moderna tiders problem i ena serien och gammaldags anka i nästa. Läsarna accepterar villigt att han är en välvillig politiskt korrekt förälder i en serie för att bli en sadistisk barnaplågare i nästa.

Med andra ord är Kalle en figur som går att stoppa de flesta egenskaper i, så länge han har en sjömanskostym och kör en bullig röd bil med nummerplåten 313. (PM)

TORBJÖRN IVARSSON

Mer läsning

Annons