Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eskobar i nya kläder

Annons

Efter en tids paus över jul och nyår är Eskobar ute på vägarna igen.

- Turnén har gått otroligt bra och det är egentligen bara en postiv upplevelse att vara ute och turnera, berättar sångaren och låtskrivaren Daniel Bellqvist.

På onsdag står Eskobar på scen i Tandådalen och sedan väntar Tyskland och Schweiz. Tillsammans med det finska popbandet The Crash ska de ta sig igenom en dryg månads turnerande på kontinenten.

Det är dock inte första gången de tre pojkarna i bandet turnerar på kontinenten. I höstas turnerade de som förband åt Heather Nova när hon besökte Europa. Den gemensamma turnén ledde till ett samarbete, duetten "Someone new".

- Heather är en artist med stor integritet, och eftersom vi inte jobbat ihop med andra artister tidigare så blev jag glatt överraskad över hur lätt det gick, säger Daniel, som annars drömmer om att jobba tillsammans med isländska eklektikern Björk.

- Den känns som om vi skulle funka ihop.

Besöken i Tyskland och Schweiz kommer att resultera i en utlandslansering av Eskobar. Det nya albumet kommer att släppas i de flesta europeiska länder, och föregångaren är redan släppt i Tyskland.

- Skivbolaget pratar om att släppa "There's only now" i Argentina och USA, men jag vet inte... Jag väljer att koncentrera mig på musiken så får vi se vad som händer.

När Eskobar bytte sound, från det akustiskt nedstrippade till ett mer elektroniskt 1980-talsretrosound så ägnade rockkritiker spaltmeter till att förklara hur bandet hade förlorat sin originalitet, något som Daniel Bellqvist inte håller med om.

- Soundbytet var en naturlig del i en utvecklingsprocess. Vi kände att vi ville göra ett elektroniskt pop-album, så vi gjorde det. Vi är fortfarande Eskobar, fast vi har bytt kläder, liksom.

Textmässigt är de precis samma som band som på första skivan, menar Daniel, och precis som tidigare behandlar lyriken de mest melankoliska ämnena. Allt är dock inte självupplevt.

- Känslorna i sig är självupplevda. Men, det behöver inte vara saker jag känt, utan saker jag sett andra känna och så kan en låttext bli en kommentar till den och den känslan, förklarar Daniel.

Eskobar är inget band som man klart kan höra vart ifrån de har tagit sina influenser och själva menar de att att livet är deras största inspirationskälla, fast de är stora fans av The Stone Roses och The Charlatans. Daniel har även varit nere med grungen och varit med i ett hiphopband.

Nästa skiva, nummer tre i ordningen, är inte på långa vägar inplanerad eftersom Eskobar har ett väldigt pressat schema med flera festivalspelningar i sommar.

- Som det känns nu så kommer trean att bli som en blandning av nummer ett och nummer två, men man vet aldrig. Jag är väl ingen direkt kreativ kulspruta, men några timmar ofärdig musik sitter jag och trycker på, säger Daniel och skrattar.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons