Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erotik är väldigt snuskigt

Annons

Sprit och sex. Det anser vi alla i det folkhemska Sverige är styggelser. Skulle skymten av någondera visa sitt fula tryne är det dags att ta till en av de få tillväxtbranscherna i landet: Moralpaniken.

En föräldraförening på Östra skolan i Falun ville ordna en gemytlig inramning till ett möte om en förestående lägerskola och skrev i inbjudan om "mat och prat under trevliga former". Det fanns "vatten, öl eller vin till soppan". Vänta nu! Öl? Vin?

Jaha, ja. Nu ska det supas hejdlöst på föräldramötena. Är det inte förskräckligt? Och hur ska det gå för barnen? De stackars, stackars barnen!

Vad sänder egentligen det här för drogpositiva signaler till Östra skolans elever-när föräldrarna sover utslagna under bänklocken efter vinet till soppan? Skandalen är ett faktum.

Vem vet, under spritens moralupplösande inverkan kanske det hade kommit att bedrivas litet handfast erotik i olämpliga konstellationer, där i något enskilt studierum? Skandal i så fall. Erotik är alltid skandalös, i studierummens mörker i Falun, på oljedukar hängda på Borlänge bibliotek eller som garnerande dikt av Petter Bergman i en cirkulärskrivelse från en skolchef i Borlänge till 30 rektorer.

I den där dikten beskrevs visst såväl fukt, svullenhet som viskningar. Obehagligt explicit. Det tycker inte bara Göran Hägglunds fromma fanclub utan alla rättänkande medborgare. Självklart blir alla k-r-ä-n-k-t-a, denna svenska nationalsport, av sådana här snuskiga tilltag.

Det är minsann inte första gången sådana här orenheter når en jungfrulig allmänhet. Jag ser mig nödsakad att påminna om den förskräcklige Gustaf Fröding som redan 1896 åtalades för en dikt som innehöll raderna:

Inför sol, inför vindar och frön

låg hon naket och utslaget skön

och med vittskilda knän

och med skälvande sköte

var den älskades åtrå i möte (...)

Han blev hon, hon blev han

ett och allt och tvenne,

när hans unga makt av man

trängde in i henne.

Jojo, "vittskilda knän", "trängde in"! Det är obegripligt att domstolen friade Fröding från sedlighetsåtalet.

Vad hände förresten med sedlighetslagstiftningen? Är det inte dags att återinföra lagtexten från Frödings tid?

Den där det heter att sådana som den liderlige skolchefen måste påräkna ansvar för "det fall, då man sprider ut skrift, målning, teckning eller bild, som sårar tukt och sedlighet, eller genom annan gerning sårar tukt och sedlighet, så att deraf kommer allmän förargelse eller fara för andras förförelse".

Något måste göras! Jag kräver stopp för snusket i Borlänge och fylleriet i Falun! Usch! Fy!

Moralpanik.

FOTO: SCANPIX/MATTIAS NÄÄS JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons