Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entrépriserna höjer faktiskt kulturtrösklarna

Annons

Skrämmande många gånger har jag under de senaste åren suttit i publiken på konsert- och operahus och gäspat käken ur led. Varför? Jo, därför att det helt enkelt inte har hänt någonting på scenen som har fångat mitt intresse.

Självklart har jag lyssnat till skickliga musiker, sångare och dirigenter men än sen då? Hur ska man någonsin kunna väcka unga människors intresse för konstmusik när det ideligen framförs intorkade och dammiga konserter och produktioner, helt enligt en historisk uppförandepraxis, som ingen människa kan ta till sig idag?

Vilka redskap krävs då, för att folk ens ska orka fundera på att faktiskt gå på konsert där konstmusik framförs en lördagskväll, istället för att zappa runt bland TV-kanalernas fördummande utbud?

Det var meningen att år 2007 skulle vara året då unga människor skulle få chansen att glänta på dörren till kulturvärlden genom den förra regeringens idé om 2007 som temaår för ung kultur.

Detta var förstås innan Stegö-Chiló (under sina åtta dagar på kulturministerposten) snabbt vände på sin stiftpenna och suddade ut detta projekt från sin att göra-lista. För att i nästa handvändning förkorta sändningstiden för public service och se till att fler muséer tar entréavgift.

Detta trots att den borgerliga alliansens nationella kulturpolitik, enligt dem själva, ska ge "alla möjlighet att delta i kulturlivet".

Oj, vad spännande det ska bli och se vad Adelsohn-Liljeroth gör härnäst för att uppfylla vad regeringen lovar angående Sveriges stundande, sprudlande kulturliv!

Nu är det, utöver människors osäkerhet angående kultur, också en kostnadsfråga att gå på museum. Det som är ännu mer onödigt är att ställa in ungkulturtemat år 2007.

Det är nu både regering och andra aktiva inom kulturlivet måste agera för att väcka folks, speciellt ungas, intresse för konstmusik innan populärkulturen, med tramsutställningen MTV i spetsen, har svalt allt kulturellt intresse.

Främst konstmusiken behöver en yngre publikåterväxt. Det är inget snack om saken. Detta initiativ kan inte bara ligga hos mottagargruppen. Kulturen måste ha som uppgift att locka den sortens människor som hellre ligger i soffan och sms-röstar hejvilt på Let's dance istället för att rösta i riksdagsvalet.

Se över repertoaren så att den blir varierad och spännande både inom konsert- och operagenren, våga riskera lite med rafflande interpretationer, satsa på produktioner och regikoncept som folk förstår och kan ta till sig som till exempel Folkoperans geniala Rigoletto om trafficing.

Nu när nationalscenen för opera ska rustas upp så är det ett ypperligt tillfälle för ensemblen att följa Norrlandsoperans goda exempel och åka ut på turné i landet. Det går utan att ni förlorar er konstnärliga integritet - jag lovar!

Jag vill fortsätta att vara en fullblodskulturfjant men då behöver jag komma ifrån den alltför utbredda mossigheten.

Dessutom vill jag ha litet sällskap.

Mer läsning

Annons