Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vitaliserad arbetarrörelse behövs

Annons

För fjärde året i rad träffades bokombud från arbetsplatser och författare på Brunnsviks folkhögskola. Under dagarna tre med avslutning idag har läsandets glädje, utrymme och framtid stötts och blötts utifrån temat Boken på arbetsplatsen.

Dystra siffror om minskad läsaktivitet hos både män och kvinnor inom LO lade grunden för ett seminarium som präglades av eftertänksamhet.

Varningsklockorna inför utvecklingen var välljudliga och eldade på anföranden och dialog.

Författaren Lena Kallenberg redogjorde, på grund av sjukdom, via sitt ombud för dystra siffror för bibliotekens framtid. Under 90-talet lades var femte biblioteksfilial ned, en ur demokratiperspektiv förödande utveckling som dessutom rimmar illa med Bibliotekslagen. En nedmontering som även drabbar arbetsplatsbiblioteken eftersom de är beroende av folkbiblioteken.

När ABF: s förbundsordförande Karl Petter Thorvaldsson talade om det läsfrämjande arbetet höjdes temperaturen på debatten. En ombudsman som arbetat med kulturella frågor riktade den kritiska blicken på de egna leden; misslyckandet ligger inte hos skolan, det ligger hos arbetarrörelsen!

Deckarförfattaren Kjell Eriksson instämde och drog upp temperaturen ytterligare några grader: Läget är bedrövligt ("det liknar getskit över hela linjen"). Det är en brist i ideologin, arbetarrörelsen ("den så kallade") är i behov av massor av pionjärarbete. Hans efterlysning av djupare engagemang i livskvalitet inom rörelsen vann gehör och satte tonen.

Ytterligare, eller kanske kompletterande, inlägg i den debatten gav Språknämndens Olle Josephsson när han talade om makt och språk i samhället.

Språkklyftor föder klassklyftor, det har alltid varit sant. Men den senaste tidens förändringar med internationalisering, ny teknik och högre krav på läs- och skrivfärdigheter har gjort språket till en allt större maktfaktor.

Dagens verklighet kräver en genomtänkt språkpolitik och här har facket och arbetarrörelsen en väldig uppgift.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons