Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En virtuos och mogen Röhn tonar fram

Annons

Violinisten Daniel Röhn får ett enormt musikaliskt gensvar oavsett om musikpubliken bänkar sig i Gävle, Borlänge, Ludvika, Malmö, eller som i går kväll i Falun. Sällan ser man så lycklig publik. Det finns anledning att jämföra med Sara Trobäcks konsert med länsorkestern i höstas. Den drog ungefär hälften så många.

Varför är det så? Lokalpatriotism, möjligen. Men mera troligt är att det beror på en kombination av öppenhet, svindlande teknik och generositet i musicerandet hos Röhn. Han började med något så ovanligt och till yttermera visso paradoxalt som ett delvis impressionistiskt virtuosstycke, Vaughan Williams The lark ascending, med stora föreställande inslag, och ett stycke som går in- och ur ett pentatoniskt tonspåk.

Det är ett verk som Röhn kanske inte skulle ha valt för en handfull år sedan och jag tycker mig märka att en mer mogen konstnär växer fram. Den ungdomliga expressiviten, den bitande attacken, vidlyftigheterna i den allestädes närvarande viljan att gå på knock, har måhända tonats ned en aning.

Mario Gropsianu gjorde mycket för helhetsintrycket i och med att han läste av Röhn och höll tillbaka Dalarnas orkesterförening.

DOF trasslade till tredje satsens början, men totalintrycket är långt över godkänt.

Starkast drabbade Röhns utförande av Josef Joachims kadens i den första satsen (därefter höll han sig till Fleschs inpass).

Det är en vansinnigt svår redovisning, oftast på två strängar, över de temata som finns, återigen något så paradoxalt som en symfonisk kadens.

Den nära nog hysteriskt entusiastiska publiken bjöds giguen ur Bachs d-mollpartita som extranummer.

DOF har tidigarelagt sitt Griegfirande - 2007 blir ett Griegår.

Verken ur Peer Gynt är på väg in i easy listening-facket med sitt folkliga och lyriska tilltal.

I åtminstone Åses död och Solveigs sång var DOF:s stråkar riktigt bra. Blåset var genomgående bra. Gropsianu var tydlig, nyanserad och inspirerande. Det rörde sig förstås om en av årets allra bästa konserter i Dalarna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons