Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vän av ordning

/

Annons

Ibland finns det faktiskt fog för orden "det var bättre förr" och definitivt för det mer internationellt klingande "if it ain´t broke - don´t fix it".

En som verkligen gjort bakåtsträvandet till skön konst är Kapten Stofil, en svensk superhjälte skapad av serietecknaren Joakim Lindengren. I onsdags gavs samlingen "För en handfull folkvett" ut, med serier från de sexton första numren av tidningen.

Kapten Stofil rycker ut närhelst omistliga värden hotas av skurkar som Mamma Scan eller Galne Gunnar, skriver arga och rättrådiga insändare och till sin hjälp har han bland annat Lädernuckan.

Joakim Lindengren har utvecklats och har gått från sofistikerad bajshumor i Krystmarodören med flera, till dagens tunnhårige hjälte. Själv har jag följt honom sedan slutet av 80-talet. Bland annat medverkade jag i en snabbt påkommen teaterpjäs baserad på serien Fallet med den beiga loafern. Jag var Cyndee Peters och i rekvisitan fanns bland annat äkta brunkål och chokladbollsdeg. Teatergruppen hette Adead och syftet var främst att dra uppmärksamhet från Livets Ords teatergrupp Alive, som spelade sin pjäs en bit bort (vi spelade pjäsen på Fältbiologernas riksårsmöte också, men då bröt en känslig ljudtekniker showen innan vi var klara).

Nå, det var en utvikning. Kapten Stofil är hursomhelst som en gyllene lök, där man kan skala bort lager efter lager och hitta nya ingångar och referenser hela tiden. Den är ett smörgåsbord för den intellektuelle kalenderbitaren - referenserna är många, både till andra serier och till klassiska verk. På Kapten Stofils hemsida (vilken pikant paradox att det överhuvudtaget finns en!) kan man också hitta en hel del skoj, bland annat en djuplodande analys av Åsa-Nissefilmerna, baserad på naturrvetenskapliga teorier om termodynamikens andra lag, entropilagen.

Alltihop binds samman av en allomfattande strävan bakåt (till 40-talet, ungefär). För Kapten Stofils del - eller för Joakim Lindengrens - handlar denna sant konservativa hållning inte om ytlig nostalgi av typen att en dag om året åka raggarbil genom Borlänge Centrum och lyssna på Elvis. Det handlar om en inställning som genomsyrar hela livet.

Hur ofta önskar man inte att man hade Kapten Stofils civilkurage för att vrida tiden rätt igen?

För hur radikal man än tror sig vara så bor det alltid en liten stofil i oss alla.

Rör inte mina hallonbåtar.

Några saker som var bättre förr:

  • Biograferna hade ridå i röd sammet.
  • Posten såg en ära i att alla brev skulle fram, hur kryptiska adressuppgifter som än stod på kuvertet.
  • Fantomen tecknades av Wilson Mc Coy.
  • Kiss hade fortfarande en magisk aura av mystik runt sig och inte enbart en aura av billig krämarmentalitet.
  • Man kunde köpa tomteklubbor (som smakade bruléepudding) på Märtas affär
  • Glassarna var godare.
  • Alla fordon var snyggare

Mer läsning

Annons