Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tisdag vi sent ska glömma

Annons

I natt klockan 00.00 gick startskottet för Sveriges mest omfattande fotoprojekt. Då började 3 300 fotografer ge sig i kast med uppgiften att dokumentera en alldeles vanlig vardag. Resultatet ska publiceras i en fotobok och visas i en utställning på Kulturhuset i Stockholm i höst.

- Vi hade räknat med att 1 000 fotografer skulle ställa upp, men nu blev det 3 300. Det var långt över förväntan, säger projektledaren Jeppe Wikström på bokförlaget Max Ström.

Syftet är att lyfta fram vanliga människor i vardagliga situationer - och att ge plats för det inträngande bildreportaget. Här handlar det inte om att försöka skildra storpolitiska händelser, olyckor och dokusåpadramatik, sådant som annars dominerar bildmaterialet i dagstidningarna.

På det här sättet slår man ett slag för det mer lågmälda dokumentärfotografiet och får möjlighet att samla in en historisk bildskatt till Riksarkivet. Jeppe Wikström har tidigare räknat ut att det kommer att tas minst 20 000 bilder under det dygn som fotoprojektet pågår.

- Jag tror att det kommer att bli ett fantastiskt utsnitt av svensk vardag, säger Jeppe Wikström. Och vi är hemskt glada att strejken är över nu, annars hade det ju inte varit en vanlig vardag i Sverige den 3 juni.

Några av de yrkesverksamma fotograferna har blivit speciellt inbjudna att delta i det omfattande projektet.

Bland de inbjudna fotograferna återfinns Lennart Nilsson, naturfotografen Mattias Klum, Dagens Nyheters Paul Hansen och Anette Nantell och de prisbelönta frilansfotograferna Anders Petersen och Lars Tunbjörk varav den senare på sistone utmärkt sig med sina foton på kontorsmiljöer som han presenterat både i bokform som utställningsform.

Den 3 oktober ska fotoboken "En dag i Sverige" ges ut. Samma dag invigs fotoutställningen med delar av bildmaterialet på Kulturhuset i Stockholm.

Jeppe Wikström och hans kollegor har försökt illustrera storleken på projektet genom att fästa nålar på en Sverigekarta - en för varje fotograf som deltar.

- Men när vi kom till 2 500 tog alla nålarna slut, konstaterar han förläget. Det var ju fler än vi räknat med som ville vara med.

(PM)

Mer läsning

Annons