Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stol för individen

Annons

I början av 90-talet skulle möbler, precis som allt annat i samhället, utmärkas av ekologiskt tänkande, ergonomiskt tänkande, ekonomiskt tänkande och dessutom vara kontextuella och individanpassade.

En stol från 90-talet kom att uppfylla alla de här kraven samtidigt - kontorsstolen Aeron. Kanske inte så snygg att titta på, men oerhört genomtänkt. Formgivarna Donald Chadwick och William Stumpf lämnade ingenting åt slumpen när de tog fram denna stol 1992.

Aeron släpptes i tre storlekar, vilket är en smula unikt. På så vis passar den hela 99 procent av världspopulationen. Dessutom är den ekonomisk eftersom det nätformade ryggstödet och sitsen fungerar som en självförsörjande klimatanläggning. Den är helt och hållet återvinningsbar, och de olika delarna i stolen är praktiskt märkta på undersidan så att 90-talsmänniskan snabbt ska kunna avgöra i vilken grön miljöbox respektive del ska läggas. Och om konsumenterna ändå plågades av miljömässiga samvetskval, garderade man sig även för detta genom att tillverka stolen i recyklade kompositmaterial.

Aeron lär knappast bli historisk för sitt utseende. Däremot är det svårt att undvika att bli imponerad över effektiviteten i denna stol. En veritabel sittmaskin som förkroppsligar designens intåg i den digitala tidsåldern.

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons