Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skildrare av frihetens hårda villkor

Annons

Din diktning innehåller inga rasslande kulisser", skrev Tomas Tranströmer till den Ludvikabaserade författaren Olle Svensson. Det var ett lovordande till en diktning och diktare som blev författare mot alla odds. Ett seminarium under Dan Anderssonveckan tar upp hur Svenssons författarskap skildrar de hårda villkoren för ett fritt och genuint liv.

När temat "centrum och periferi" tillämpas som tema för ett litterärt seminarium kan det handla lika mycket om hur ett etablerat samhälle tar sig rätten att utgå från sina begrepp och föreställningar, som om glesbygden och storstaden eller genusfrågor. När vissångaren Björn Hedén öppnar seminariet om 100-årsjubilaren och Sunnansjöbaserade författaren Olle Svensson, klargör han att mångtydigheten är en kreativ plattform; "Vi börjar utifrån temat och var vi hamnar får vi se".

Högt i tak och inga förutbestämda förhållningsregler alltså, förutom att de inbjudna författarna och kulturpersonligheterna Bernt-Olov Andersson och Gunilla Kindstrand redogör för vad Olle Svensson betyder för dem.

Till att börja med förankrar temat sin geografiska prägel, både Gunilla och Bernt-Olov växte upp i närheten av Olle Svenssons barndomshem i Hälsingland.

- Det var osannolikt att Olle skulle bli författare, han var nästan analfabet när han bestämde sig för att bli diktare, han hade ingen chans och den tog han, poängterar Bernt-Olov.

Gunilla betonar hur begreppet verklighet är återkommande i diktningen.

Olle drevs av en strävan att skildra och återge livet dess genuinitet. Här var han egensinnig och skarp och en skicklig skildrare av hur det slitsamma och trista livet tedde sig för kvinnor i ett Sverige som inte finns längre.

Romanen "Hon som ville bli fri" om en gift kvinna som inleder ett förhållande med en yngre dräng, räddes inte för tabun och är ett gott exempel på hans psykologiskt skarpa analysförmåga. Friheten och det genuina livet är ofta invävt i ett komplicerat mönster av beroenden.

Det var denna längtan efter frihet som drev Olle Svensson att mot alla odds bli författare.

Han växte upp i en kolar-kultur där handens styrka var allt, hans frihet låg inom diktningen. Temat centrum och periferi tar sig form under seminariets lopp: att vinna sitt eget centrum är att få tillgång till det genuina livet. Olle Svenssons författarskap porträtterar hur denna vår födslorätt så ofta är förknippad med en strävan så hård att, som Gunilla uttrycker det, den ofta är på gränsen till att man inte orkar med.

För att hålla Olle Svenssons diktning levande under seminariet framför Björn Hedén och Marketta Franssila tonsatta dikter varvat med recitationer.

Olle Svenssons ande och anda här ett antal kilometer öster om hans skivarstuga vid Sunnansjö. Sedan var det synd att poeten Thomas Tidholm fick förhinder och inte kunde närvara, men Bernt-Olov Andersson tröstade med att det blir en speciell Tomas Tidholmkväll senare i vinter.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons