Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rockigare sida av José González

Annons

Junip består, förutom González på sång och gitarr, av Elias Araya på trummor och organisten Tobias Winterkorn. Gruppens nya ep Black refuge, som ges ut nästa vecka, bär klara drag av det som publiken är van vid från José González solokarriär, men med en rockigare prägel.

- I Junip gör vi grunderna till låtarna alla tre, så det har blivit ganska naturligt att vi låter så här. Junips ljudbild speglar inte riktigt var jag står personligen, jag kommer nog att fortsätta hålla mig till det lugnare tempot, och fokusera på sång och gitarr i min solokarriär.

Elias Araya har han känt sedan barnsben, och efter att de börjat spela ihop 1998 bjöd de efter ett tag in Tobias Winterkorn. Junip var fött.

- Men vi har varit rätt veliga med bandet och bara varit i gång i perioder. Efter ep:n för fem år sedan har de andra gjort annat också, vi har nästan aldrig varit hemma samtidigt. Vi har repat ihop någon sommar, men det var först förra året efter att jag varit ute och turnerat som vi kände att vi skulle satsa lite.

Skivan består av fyra egenskrivna låtar och en cover på Bruce Springsteens Ghost of Tom Joad.

Texterna du har skrivit till skivan är rätt korta. Hur kommer det sig?

- Det är lite av mitt ständiga problem. Jag får inte till långa, beskrivande texter. Ghost of Tom Joad har ju en väldigt lång text, men jag kan inte skriva så. I stället försöker jag få fram sångens stämning och bevara den genom mina texter, i stället för att berätta en historia. För mig är musiken viktigast, jag anpassar texterna till den.

I Junips tappning har Springsteens lågmälda låt blivit betydligt rockigare.

- Rage Against the Machine har ju också gjort en cover på den, det är extra roligt att göra något som flera andra spelat in. Det är en bra låt.

I sommar ska Junip göra en del spelningar, och nästa år är en fullängdare planerad, men än finns inga fler låtar. José González sätter solokarriären främst just nu.

- Ja, det har börjat rulla på ganska bra utomlands, Veneer har släppts i Europa och Australien, kommer i Japan i sommar och USA är på gång. Jag jobbar på ett nytt album som ska släppas i Sverige senare i höst också.

Bäst har utlandssatsningen gått i England. I april var han över och gjorde några spelningar, och intresset från både publik och media har varit stort.

- Det har gått jättebra, jag åker tillbaka i juli och gör fler spelningar.

Det har pratats en del om att svenska Perishers fått i gång en USA-karriär efter att deras låtar spelats i tv-serien O.C. flera gånger. I säsongsavslutningen av serien förra veckan i USA var det González tur, hans låt Crosses spelades i en nyckelscen.

Hur kom det sig?

- Mitt skivbolag ringde och sade att de blivit tillfrågade. Jag hade inte sett serien själv, så jag ringde några kompisar, och de sade att den var helt okej, så jag sade ja. En del av mina äldre hardcore-fans tycker väl inte att det är så kul kanske, men förhoppningsvis ger det ju lite pengar så att jag kan köpa en ny mick eller något. (TT-Spektra)

DANIEL ÅBERG

Mer läsning

Annons