Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktigt usel juldagsfilm

Annons

För 25 år sedan tog sig 1,5 miljoner svenskar till biograferna för att skåda Loffe, Kim Anderzon och de andra som då tokroligt drog ut på Göta Kanal. Nu är det dags igen att återuppta racet på kanalen. Den här gången befinner sig Janne Loffe Carlsson mest på land och har, liksom en viss Kim Anderzon, en betydligt mer nedtonad roll. I stället är det syskonen Petra (Eva Röse) och Basse (Henrik Lundström) som utgör team Andersson, då produktionsbolaget Tricks Television med hysterikan Vonna Jigert (Lena Endre) i spetsen, tar initiativet till kanalkampen.

Striden står mellan Anderssons Lena II och italienska stekar-yachten Marina Fortuna. Team Fortunas boss Dario, en yvig Berlusconi-karikatyr som dopar sin besättning Sergio (Danilo Bejaran) och Benito (Rafael Edholm) med mozzarella och parmaskinka, tar på bekostnad av Janne Loffe Carlsson vansinnigt mycket plats med sina überitalienska utbrott.

Tja, spänningen är väl inte precis olidlig, men med tanke på att en imponerande skara av Sveriges skådiselit tackat ja till att göra en rad osannolika roller så har det nog funnits potential till att göra en helt okej buskis. Magnus Härenstam spelar den nitiske kronofogden och Kjell Bergqvist, Görel Crona, Regina Lund, Claes Månsson och Peter Haber med flera gör sitt bästa för att hotta upp som storyn genom att agera slussvaktare, grävmaskinister, bönder och diverse löst folk längs kanalen, men det hjälps liksom inte. Inte blir det bättre av att Lena Endre spelar över galet mycket i sitt försök att gestalta Tricks Televisions VD.

Till och med Loffe Carlsson går bet med sina skrockande knäppgöks-skämt som "rackarns ballongförsäljare" och "skit på´rej". Nej, någon okej svennebuskis blir det aldrig.

I stället får vi skåda resultatet av ett 40-tal festliga inspelningsdagar/nätter längs kanalen där Sveriges skådisgrädda sprängt en budget på drygt 30 miljoner i tomma intet. Poff.

Filmen går mycket på tomgång och när viagra- och blondin-skämten tar överhanden är dialogen allt annat än finurlig. Bengt Palmers manus känns ordentligt bakfullt.

Men den som är svag för östgöte-, göteborgs-, 08-a, italienare,- bög-, polis-, datanörd- och bondlurkskämt utan udd, kommer inte bli besviken.

Okej, det här låter antagligen pretto, det är ju trots allt jul och vi sitter där med fläskkorv och skinka långt upp i halsen, glöggrusiga och tröga i både boll och mage. Då är det möjligt att det är precis en sån här slö nostalgiwannabe-rulle som vi önskar oss allra mest.

Men jag vill ändå varna lite och råda alla som ändå tar sig iväg på Göta Kanal 2 att skippa alla tänkbara förväntningar som snuddar vid något som har det minsta med kult- och nostalgirullen Göta Kanal 1981 att göra.

Fotnot: Filmen har premiär på juldagen.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons